open-navfaktor-logo
search
Odluka DARS-a
Kompanija Cengiz dobila posao gradnje tunela u Sloveniji, ugovor vrijedan 98,6 miliona eura
Dan prije pregovora, direktor Cengiza Utku Gök izrazio je uvjerenje da će ta kompanija biti izabrana jer, kako je kazao, imaju "najbolje reference, znanje i cijenu"
03.12.2019. u 13:52
get url
text
Tunel Karavanke

Pregovori slovenačkog javnog preduzeća za izgradnju i održavanje autocesta DARS sa tri ponuđača za izgradnju duge cijevi kroz tunel Karavanke, najprometniji granični prijelaz između Slovenije i Austrije, su, prenose tamošnji mediji, okončani. Taj će tunel graditi turska kompanija Cengiz.

Osim kompanije Cengiz, koja je ponudila najnižu cijenu od 99,6 miliona eura, ponude su još dostavili konzorcij kojeg čine Kolektor CGP, Riko i turska kompanija Yapi Merkezi, te konzorcij Implenia Austria, Implenia Švicarska i CGP Novo Mesto.

Cengiz je, kako prenose mediji u Sloveniji, spustio cijenu za milion eura, te će vrijednost ugovorenog projekta iznositi 98,6 miliona eura.

- Pobijedili smo na tenderu – rekao je nakon današnjih razgovora sa upravom DARS-a Mohamed Cengiz, glavni pregovarač kompanije Cengiz.

Ugovor će, dodao je Cengiz, biti potpisan do kraja ovog mjeseca.

Dan prije pregovora, direktor Cengiza Utku Gök izrazio je uvjerenje da će ta kompanija biti izabrana jer, kako je kazao, imaju "najbolje reference, znanje i cijenu". Najavio je i saradnju sa kompanijama iz Slovenije.

Očekuje se da će gradnja duge cijevi tunela trajati pet godina, a i iz DARS-a su potvrdili da bi ugovor trebao biti potpisan do kraja ove godine. Dužina tunela je 7.948 metara, a predviđena maksimalna brzina kretanja automobila u tunelu je 100 kilometara na sat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.