open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Komisija za ljudska prava nije usvojila inicijativu da se 25. maj proglasi danom žalosti u BiH i traži izručenje počinilaca zločina
Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije podržala inicijativu zastupnika DF-a Milana Dunovića, Zlatana Begića i Vlatka Glavaša koja se odnosi na tuzlansku Kapiju. 
06.06.2023. u 18:42
get url
text
Parlament BiH

VEZANI TEKST - HDZ i SNSD protiv izmjena zakona koje su predložili koalicioni partneri iz "Trojke"

Inicijativa je glasila da "Zastupnički dom zadužuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da donese odluku o proglašavanju dana žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini povodom 25. maja (tekuće 2023. godine), kada se obilježava dan teškog zločina nad tuzlanskom mladošću koji su počinile paravojne formacije takozvane Vojske Republike Srpske 25. maja 1995., te da su u saradnji s drugim nadležnim državnim institucijama preduzme sve mjere prema nadležnim organima Republike Srbije za izručenje počinilaca ovog gnusnog zločina institucijama Bosne i Hercegovine – na prvom mjestu Novaka Đukića, kao i da, u okviru svojih nadležnosti, zahtijeva hitno krivično procesuiranje i izručenje Bosni i Hercegovini i drugih organizatora i izvršilaca ovog gnusnog ratnog zločina, a s ciljem razvijanja kulture sjećanja i dobrosusjedskih odnosa, te dostojanstvenog odavanja dužnog poštovanja nevinim žrtvama ovog teškog zločina i dostojanstvenog izražavanja saučešća porodicama nevinih žrtava.

Komisija nije podržala inicijativu zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić kojom se nalaže Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH da u zakonodavnu proceduru uputi Zakon o ostvarivanju saradnje Bosne i Hercegovine sa iseljeništvom.

Iz Parlamenta BiH je između ostalog saopćeno i da ova komisija nije podržala principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Denis Zvizdić (NiP), predsjedavajući Zastupničkog doma.

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH su Radovan Kovačević (SNSD), Aida BAručija (Bh. inicijativa-Kasumović Fuad), Zdenko Ćosić (HDZ), Midhat Čaušević (SDA), Rejhana Dervišević (SDP), Dženan Đonlagić (DF), Vlatko Glavaš (DF), Zlatko Miletić (Za nove generacije), Ljubica Miljanović (SNSD), Želimir Nešković (SDS), Milan Petković (Ujedinjena srpska) i Džemal Smajić (Stranka za BiH).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.