open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Komisija prihvatila izmjene Zakona o plaćama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH
Članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici izmjene Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.
23.11.2020. u 12:17
get url
text

U pitanju je bila druga komisijska faza, a izmjene je predložilo Vijeće ministara BiH. To zakonsko rješenje predviđa implementaciju odluke Ustavnog suda kojom je utvrđeno da sudije, tužioci i kategorije stručnog osoblja u pravosudnim institucijama nemaju iste uvjete kao zvaničnici, državni službenici, namještenici i ostali zaposleni u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti jer Zakon ne sadrži odredbe u pogledu "naknade troškova smještaja u toku rada".

Na sjednici nisu prihvaćene izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine koje je predložio Zastupnički dom PSBiH nakon što je Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila da ne postoji usklađenost sa Ustavom i BiH. Za izmjene su glasali delegati Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (SDP) i Amir Fazlić (SDA), dok su protiv tog zakonskog rješenja glasali delegati Kluba Srba Dušanka Majkić i Nikola Špirić iz SNSD-a.

Na sjednici je problematizirano pitanje uopće razmatranja tog zakona jer ukoliko nije usklađen s Ustavom, postavilo se pitanje šta je uloga Komisije za finansije i budžet. Predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić pitala je da li je uopće logično da Komisija za finansije i budžet o tome raspravlja te je ukazala na potrebu izmjene Poslovnika s čim su se složili svi prisutni članovi Komisije.

Član Komisije Nikola Špirić predložio je zaključak kojim bi se to obrazložilo, ali je predsjedavajuća Majkić upozorila da bi to bio presedan jer se ova komisija ne susreće s tim pitanjem prvi put. Zaključeno je da se članovi Komisije izjasne o zakonu kojeg nisu podržali, iako je Bećirović naglasio da je u pitanju kratka i jasna zakonska izmjena.

- Ovakve izmjene smo i do sada imali u parlamentarnoj proceduri stoga me iznenađuje stav Ustavnopravne komisije, ako je to tumačenje prava to nema veze sa zakonom. Mijenja se član 30 i briše se tačka "S" koja propisuje produženje radnopravnog statusa izabranih osoba i zvaničnika. Nema razloga da ga Dom naroda ne usvoji jer ga je Zastupnički dom već usvojio - kazao je.

Kada je u pitanju izmjena Poslovnika u vezi s ovim pitanjem kazao je da je prvo potrebno oformiti Komisiju za izmjene Poslovnika i te stvari regulirati, ali dok se ne dođe do toga potrebno se izjašnjavati jer nije prvi put da se za neko pitanje nadležno više komisija. Na sjednici je usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu kao i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2019. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.