open-navfaktor-logo
search
Dopune Krivičnog zakona
Komisija Parlamenta BiH nije podržala uvođenje kazni za vrijeđanje ugleda države
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) utvrdila je na današnjoj sjednici usaglašenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH za Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač predsjedavajući Doma Denis Zvizdić, ali nisu podržani principi predloženog zakona.
07.03.2022. u 14:24
get url
text

Predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić ranije je uputio u parlamentarnu proceduru dopune ovog zakonskog rješenja koji predviđa da će se ko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažavanju državu Bosnu i Hercegovinu, njenu zastavu, grb ili himnu, kazniti kaznom zatvora do jedne godine. 

U obrazloženju predloženog zakona se navodi da je krivično djelo koje definira sankciju za povredu ugleda države propisano u krivičnom zakonodavstvu svih zemalja regiona i većine zemalja članica Evropske unije.

Dodaje se da je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regionu koja nema u svom KZ-u propisano krivično djelo "povreda ugleda države". 

- S obzirom da je BiH postkonfliktno društvo, da je govor mržnje još uvijek prisutan u javnom prostoru, te da javni dužnosnici ne snose nikakvu sankciju za konstantno vrijeđanje države u kojoj žive i vrijeđanje njenih simbola i institucija, smatram da je sada potrebnije više nego ikada da Krivični zakon BiH bude dopunjen inkriminacijom takvog postupanja - naveo je predlagač u obrazloženju. 

Na današnjoj sjednici usvojen je Orijentacioni radni plan Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma PSBiH za 2022. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.