open-navfaktor-logo
search
"Etničko čišćenje"
Komisija Iustitia et pax: Vlasti RS-a "ispod radara" otimaju zemlju protjeranim građanima
Ovaj Zakon je nepravedan te protivan i Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima jer se imovina države BiH nastoji utvrđivanjem faktičkog stanja upisati na entitet Republika Srpska prije nego se donese zakon o državnoj imovini na nivou cijele BiH. Njime su najviše pogođeni brojni građani BiH koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, svoju imovinu i svoju domovinu
11.12.2019. u 12:49
get url
text

Komisija Iustitia et pax (Pravda i mir) Biskupske konferencije BiH, kojom predsjedava biskup banjalučki mons. Franjo Komarica, sa zabrinutošću je konstatirala da se Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske u praksi pokazuju kao perfidni.

Tim se zakonom uvodi novi sistem evidentiranja nekretnina i prava na nekretnine, ali se ujedno omogućuje "pravo" na otuđenje imovine zakonitim vlasnicima, saopćila je Katolička tiskovna agencija (KTA)..

To iskustvo, uz poznavanje brojnih pojedinačnih slučajeva, Katolička crkva ima i kroz najnoviji primjer Banjalučke biskupije kojoj je u Katastarskoj općini Mahovljani (općina Laktaši) nedavno uzurpirano zemljište te uknjiženo na entitet Republika Srpska.

Cjelokupan proces koji to omogućuje odvija se na način da Komisija, koju ustanovljuje Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a, u katastarskoj općini u kojoj kani osnovati katastar nepokretnosti, nakon prikupljanja dokumentacije, objavljuje javni oglas 30 dana prije početka izlaganja podataka.

Osobama kojih se to tiče i koje se ne jave na ovaj oglas, a čije je prebivalište, odnosno boravište "nepoznato" jer su najčešće žrtve ratnog etničkog čišćenja, kao i onima koji budu pozvani radi sudjelovanja u postupku izlaganja podataka, a ne odazovu se niti opravdaju svoj izostanak, Komisija postavlja privremenog zastupnika.

- U aktuelnoj situaciji i kako pokazuju iskustva brojnih fizičkih i pravnih osoba, taj posao se ne radi dovoljno transparentno i stručno jer stranke kojih se to tiče uglavnom ne budu obaviještene o ovim postupcima. Rezultat takvog postupanja je da dotični vlasnici gube svoju imovinu. Tako se zapravo daje legitimitet bezakonju i samovolji aktualnoj entitetskoj vlasti. Ujedno se krši jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na privatno vlasništvo. S obzirom na bolna sjećanja tokom ratnih stradanja i protjerivanja stotina hiljada građana BiH, Komisija izražava utemeljenu bojazan da bi nastavak dosadašnjeg načina provedbe spomenutog entitetskog zakona mogao biti završni čin - za budućnost naše zemlje - fatalnog "etničkog čišćenja" i definitivnog iskorjenjivanja mnogih stanovnika Bosne i Hercegovine.

- Ovaj Zakon je nepravedan te protivan i Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima jer se imovina države BiH nastoji utvrđivanjem faktičkog stanja upisati na entitet Republika Srpska prije nego se donese zakon o državnoj imovini na nivou cijele BiH. Njime su najviše pogođeni brojni građani BiH koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove, svoju imovinu i svoju domovinu - ističe se u saopćenju.

Žalosna je činjenica da ovakav način otuđenja privatne imovine do sada prolazi "ispod radara" gotovo svih relevantnih političkih i društvenih institucija u BiH, kao i bez odlučne i učinkovite reakcije međunarodnih predstavnika u BiH, navela je Komisija Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH.

Ujedno je pozvala sve domaće i međunarodne političke strukture i institucije u BiH na jače zanimanje za postojanje navedenog entitetskog zakona te ispravljanje dosadašnjih nepravdi i sprečavanju novih.

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, na sjednici održanoj tog datuma Komisija je upozorila na neke od naročito aktuelnih kršenja ljudskih prava, ličnih i kolektivnih u Bosni i Hercegovini.

Treba ozbiljno i odgovorno rješavati aktuelnu migrantsku krizu, navela je Komisija uz obrazloženje da ta kriza sve teže pogađa Bosnu i Hercegovinu. Posebno je u nastupajućem zimskom razdoblju ispit čovjekoljublja, ali i političke (ne)uređenosti ove zemlje.

- Stoga Komisija poziva sve političke i državne strukture, uključujući i najodgovornije strukture oba entiteta, da zajedničkim snagama ozbiljnije i odgovornije pristupe humanom rješavanju te vrlo ozbiljne problematike koja se odnosi na mnoge hiljade aktuelnih migranata iz azijskih i afričkih zemalja prispjelih u našu zemlju.

Komisija podsjeća na riječi apela članova Biskupske konferencije BiH od 5. novembra 2019. i ponovno potiče domaće dužnosnike da zajedno sa svjetskim moćnicima, traže rješenje ovoga sve aktuelnijeg i dramatičnijeg međunarodnog problema, prvenstveno u njegovim uzrocima, to jest u zemljama njegovog nastanka, odakle dolaze migranti. Komisija sa zadovoljstvom konstatira napore karitativnih organizacija Katoličke crkve i drugih humanitarnih organizacija u zemlji oko pružanja konkretne pomoći u njihovim dosadašnjim privremenim mjestima boravka. Potiču ih da to nastave i ubuduće, a očekuje od mjerodavnih da im to omoguće, navela je Komisija. 

Komisija je izrazula podršku inicijativi Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS-a od 4. decembra o pokretanju postupka zaštite vitalnog interesa na Zakon o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, koji je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 28. novembra.

Riječ je o Zakonu kojim se uređuje pravo na posjed i korištenje zemljišta dodijeljenog srpskim i crnogorskim dobrovoljcima iz balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, kao i na zemljište koje su vlasti iz prve i druge Jugoslavije oduzimale privatnim osobama i Katoličkoj crkvi u ovoj zemlji.

Komisija se slaže sa zahtjevom Kluba Hrvata da je potrebno što prije donijeti zakon kojim će se urediti pravo vlasnika zemljišta na način da im se omogući naturalna restitucija ili adekvatno novčano obeštećenje.  

Komisija Iustitia et pax BK BiH podsjeća na nadvremenske svetopisamske riječi: "Mir će biti djelo pravde" (usp. Iz 32,17). U tom duhu potiče sve dobronamjerne stanovnike i prijatelje BiH da se odlučnije zalažu za odbranu i promicanje temeljnih ljudskih prava, pojedinačnih i kolektivnih, svih stanovnika BiH i tako više i učinkovitije doprinose izgradnji pravne države na koju oni imaju neupitno pravo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.