open-navfaktor-logo
search
Okončana sjednica
Komisija ipak usaglasila tekst Budžeta, na potezu oba doma Parlamenta BiH
Nakon dodatnog usaglašavanja, te uprkos činjenici da nakon izjašnjavanja nisu postigli saglasnost, Zajednička komisija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je usaglasila tekst Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu, kojeg su Zastupnički dom i Dom naroda prethodno usvojili u različitim tekstovima.
27.07.2020. u 12:17
get url
text

Usvojen je tekst kojeg je prethodno usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, što znači da će Parlamentarna skupština BiH imati na raspolaganju više od 750.000 KM u odnosu na prijedlog kojeg je uputilo Predsjedništvo BiH.

VEZANI TEKST - Upitno održavanje izbora: HDZ ne odustaje od zahtjeva, Majkić kontrirala Dodiku

Predsjedništvo BiH je, podsjećamo, u parlamentarnu proceduru uputilo prijedlog kojim su reducirana sredstva prvobitno namijenjena za Parlamentarnu skupštinu BiH, što je za HDZ BiH bilo neprihvatljivo.

U javnosti je odbijanje HDZ-a da prihvati prijedlog Predsjendištva BiH ocijenjeno kao pokušaj opstruiranja održavanja Lokalnih izbora, s obzirom da su Budžetom institucija BiH predviđena neophodna sredstva za njihovu organizaciju. Zanimljivo je da je predsjednica Zajedničke komisije Dušanka Majkić (SNSD) zastupala stav da Predsjedništvo BiH nema pravo umanjivati sredstva namijenjena Parlamentarnoj skupštini BiH, što je u suprotnosti sa stavom njenog stranačkog šefa Milorada Dodika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.