open-navfaktor-logo
search
Uprava policije KS
Komesar Selimović od Nezavisnog odbora dobio "keca", Vlada u četvrtak o njegovoj ostavci, evo ko su potencijalni nasljednici
Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara u Kantonu Sarajevo sinoć je održao sjednicu na kojoj je, kako saznaje Faktor, jednoglasno donio odluku da aktuelnog policijskog komesara (u ostavci) Nusreta Selimovića ocijeni sa ocjenom ne zadovoljava.
28.02.2023. u 10:33
get url
text

Ova informacija nezvanično je Faktoru potvrđena iz nekoliko izvora.

VEZANI TEKST - Vlada još nije razmatrala smjenu komesara sarajevske policije Selimovića

Predsjednik Nezavisnog odbora Adis Šečić, međutim, nije nam želio zvanično potvrditi ovu informaciju dok, kako je naveo, o njoj ne budu obaviještene relevantne institucije, odnosno Vlada Kantona Sarajevo posredstvom resornog ministra Admira Katice. 

- Ono što vam ja mogu u ovom trenutku reći jeste da je Nezavisni odbor donio godišnju ocjenu rada policijskog komesara, ali smatram neprofesionalnim i nekorektnim da izlazim u javnost sa informacijama o tome kakvu je ocjenu dobio policijski komesar dok mi ne dostavimo tu ocjenu nadležnim tijelima, a to će biti danas tokom dana. Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima ocjena o radu policijskog komesara se mora dostaviti do kraja februara što znači da je danas krajnji rok - kazao je Šečić za Faktor.

Ministar nije dobio odluku 

Ocjena se dostavlja Vladi posredstvom ministra unutrašnjih poslova, s tim da ocjenu dobija i policijski komesar na znanje i on može dati svoje izjašnjenje na ocjenu Nezavisnog odbora, pojasnio je naš sagovornik.

Kontaktirali smo i ministra Katicu, koji nam je kazao da nije još dobio odluku Nezavisnog odbora, te da će se moći očitovati tek kada ona bude zvanično zaprimljena u Ministarstvu.

Upitali smo ministra i šta sad slijedi, s obzirom na to da je komesar već dao ostavku, a sad ga je i Nezavisni odbor, navodno, ocijenio negativnom ocjenom.

Katica je ponovio da ne želi prejudicirati ništa u vezi s odlukom NO-a, s obzirom na to da je nije dobio, ali nam je kazao da Vlada u vezi sa ostavkom policijskog komesara odlučivati na sjednici zakazanoj u četvrtak.

- Ta tačka je na dnevnom redu sjednice u četvrtak. Također ne bih prejudicirao kako će Vlada odlučiti, ali će se uglavnom o tome odlučivati - kazao je Katica za Faktor.

Novih osam glavnih inspektora

Faktor je ranije pisao o tome da problem za Vladu kada je u pitanju prihvatanje ostavke Nusreta Selimovića jest to što nije imao ko da ga naslijedi, odnosno nedovoljan broj policijskih službenika u činu glavnog inspektora.

VEZANI TEKST - MUP KS vodi čovjek koji bi trebao biti u penziji, "Trojka" bi ga smijenila, ali nema podobnu zamjenu

Taj problem je riješen nedavno, tako što je proveden konkurs i osam načelnika policijskih uprava i određenih sektora unaprijeđeno je u čin glavnog inspektora. 

- To je bio neophodan uvjet da bi se moglo izvršiti imenovanje zamjenika policijskog komesara. S obzirom na to da u momentu podnošenja ostavke komesara mi nismo imali na raspolaganju osobu koja bi mogla vršiti poslove policijskog komesara u skladu sa Zakonom, nakon provedene ove procedure, dakle, mi imamo osobe koje možemo imenovati kao zamjenike do izbora komesara u okviru konkursne procedure koju će voditi Nezavisni odbor, a nakon toga će u skladu sa zakonom o sljedećim koracima odlučivati Vlada KS - kazao nam je Katica.

Kako saznaje Faktor, u čin glavnog inspektora su unaprijeđeni:

- Fatmir Hajdarević, načenik PU Ilidža;

- Almedin Bahtanović, načelnik PU Stari Grad;

- Amir Halilović, načelnik Sektora krim-policije;

- Almir Pašić, načelnik Jedinice za profesionalne standarde;

- Ivica Buzuk, načelnik PU Novo Sarajevo;

- Salih Tufo, načelnik PU Novi Grad;

- Zaim Šarić, načelnik PU Hadžići i Trnovo, te 

- Vahid Bakija, načelnik PU Vogošća. 

Prema informacijama od naših izvora iz MUP-a Kantona Sarajevo, najveće šanse da budu izabrani za Selimovićevog nasljednika imaju Hajdarević i Bahtanović, koji ispunjavaju sve uvjete za tu poziciju, te će se utrka po svemu sudeći voditi između ove dvojice kandidata. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.