KOMENTAR - Tužilac pod optužbama

objavljeno: 29.09.2016. u 11:36

Disciplinski postupak protiv suspendiranog glavnog tužioca pokrenut je znatno prije održavanja neustavnog referenduma u RS-u  

Piše: Maja RADEVIĆ

Odluku svojih kolega iz Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o njegovoj suspenziji zbog brojnih disciplinskih prekršaja koje je počinio, glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović okarakterizirao je kao pokušaj „pravosudno-državnog udara“.

Pri tome je prešutio da je se Tužilaštvo BiH odlučilo pozvati predsjednika RS-a Milorada Dodika, u svojstvu osumnjičenog, na „informativni razgovor“ o provedbi neustavnog referenduma 25. septembra u Republici Srpskoj, tek nakon što se u javnosti pojavila disciplinska tužba UDT-a protiv Salihovića, a dva dana kasnije komisija VTSV-a donijela je odluku da se Salihović do daljnjeg suspendira s dužnosti.

Poziv za saslušanje Dodiku poslužio je kao odličan argument tužiocu Salihoviću da na sav glas jadikuje kako mu „montiraju“ i žele ga smijeniti jer se jedini on, eto, prvi put u historiji, odvažio pozvati na saslušanje neprikosnovenog lidera RS-a. Tužilac Salihović, međutim, svjesno prešućuje da je disciplinski postupak protiv njega pokrenut skoro dva mjeseca ranije, i to iz sasvim drugih razloga.

Također prešućuje da je institucija na čijem je čelu imala i zakonsku obavezu i dužnost da reagira na plan rukovodstva Republike Srpske o organizaciji i provođenju referenduma koji je privremenom mjerom 17. septembra zabranio Ustavni sud BiH. U providne izgovore kako Tužilaštvo nije moglo ranije reagirati, jer im nije dostavljena spomenuta odluka Ustavnog suda, nisu povjerovali ni najveći laici, a pogotovo ne oni koji iole poznaju zakon i Pravilnik o radu državnog Tužilaštva u kojem se jasno navodi da svaki tužilac može po službenoj dužnosti formirati predmet ako raspolaže saznanjima o počinjenju određenog krivičnog djela.

A tih „saznanja“ je u slučaju planiranja i organizacije neustavnog referenduma u RS-u, o kojem su svakodnevno putem medija „brujale“ tamošnje nadležne institucije predvođene Komisijom za provođenje referenduma, bilo i više nego dovoljno. Ipak, Salihović je odlučio da krene u akciju tek nakon što je referendum održan, očigledno motiviran isključivo borbom za vlastitu fotelju u Tužilaštvu, koja mu opasno izmiče nakon što je Ured disciplinskog tužioca odlučio da se malo detaljnije pozabavi njegovim dosadašnjim aktivnostima i to prvenstveno onima koje se odnose na relacije glavnog tužioca i visokih političkih dužnosnika RS-a i koje ponajmanje imaju veze sa neustavnim referendumom. Te veze, pokazalo se, prvenstveno su korištene za zataškavanje kriminalnih radnji i velikih afera poput Bobar i Pavlović banke.

Nažalost, oni koji bi trebali biti najrevnosniji u poštivanju i provođenju zakona ove države i sami su se našli pod ozbiljnim optužbama za kršenje pravnog poretka.

U tom smislu, trenutno skoro da ne postoji nikakva razlika između Gorana Salihovića i Milorada Dodika koji su se našli u istom položaju – i jedan i drugi morat će veoma brzo odgovarati za svoje

(Faktor.ba)