Komentar Jelene Lovrić: Plenkoviću, niste premijer Bosne i Hercegovine

objavljeno: 15.01.2018. u 10:58

Kolumnistica zagrebačkog Nacionala Jelena Lovrić prokomentirala je posljednje izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u vezi sa predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini, odnosno Plenkovićev poziv "svima koji mogu da pomognu Hrvatima u Bosni i Hercegovini u oktobru ove godine".

Komentar objavljen u Nacionalu u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Poziv se, kao što je sam precizirao, odnosi na sve osobe s dvojnim državljanstvom, porijeklom iz BiH koje žive u Hrvatskoj, da izađu i glasaju na izborima u susjednoj državi. Najavio je također da će se njegova stranka posebno angažirati kako bi što veći broj "naših ljudi" svojim glasovima pomogao izbornom uspjehu "sestrinskog" HDZ-a. Bratski mu je sekundirao Dragan Čović, šef bosanskohercegovačkog HDZ-a, tvrdeći "jedna smo stranka i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini".

Suprotno Plenkovićevim i Čovićevim porukama, Hrvatska i Bosna i Hercegovina nisu jedno, nisu jedna država, kako bi to njihove izjave implicirale. Niti su izbori u Bosni i Hercegovini Plenkovićevi izbori. Niti bi se u izbore u drugoj državi njegov HDZ trebao uključivati. Ni hrvatski premijer ni njegova stranka nemaju pravo na takav prekogranični angažman. Najava desanta na birališta u Bosni i Hercegovini grubi je izraz uplitanja u unutrašnje stvari druge države. Od koje će najveću štetu trpjeti bosanskohercegovački Hrvati.

Službeni Zagreb takvim nepametnim i skandaloznim porukama omalovažava i zapravo vrijeđa susjednu državu. Što se, izgleda, više ne može smatrati slučajnim incidentom, nego politikom aktualne HDZ-ove vlasti. Nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović pokušala, posve nediplomatski, da u Ankari izlobira pritisak na Sarajevo, ovo je već druga provokacija slične vrste u kratkom roku. Hrvatska je predsjednica, naime, prošle sedmice odletjela u Tursku s otvorenim najavama da će od predsjednika Erdogana tražiti intervenciju u korist promjene bosanskohercegovačkog izbornog zakona. Pritisak nije uspio. Umjesto slamanja Bošnjaka, šefica je hrvatske države dobila pouku iz političke korektnosti.

Čovjek koji se ponaša poput sultana, odbio je da o Bosni i Hercegovini razgovara bez znanja i iza leđa te države. Odmah je nazvao Sarajevo i dogovorio trilateralu, a svoju je gošću podučio da uređenje BiH smatra unutrašnjom stvari naroda te zemlje, u što se on neovlašteno ne bi miješao. Vjerovali mu ili ne, ali tu bi lekciju i hrvatska predsjednica i premijer morali usvojiti. Jer izjave i potezi koji ne mogu biti shvaćeni drugačije nego kao izraz grubog nepoštovanja državne suverenosti Bosne i Hercegovine govore prije svega o njihovim političkim deficitima.