Sahrana i ukop će biti obavljeni sutra u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalem). Povorka sa tijelom ubijene novinarke krenula je ispred bolnice "Istishari" u Ramallahu prema uredu palestinskog predsjednika.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zajedno s najvišim palestinskim zvaničnicima prisustvovao je komemoraciji. Stotine Palestinaca okupile su se na cestama kako ni odali počast ubijenoj Abu Akleh. Abbas smatra da je Izrael odgovoran za ubistvo novinarke.

- Okupacija neće sakriti istinu, a zločin ne bi trebao ostati nekažnjen - rekao je palestinski predsjednik.

Abbas je rekao da Palestina neće prihvatiti zajedničku istragu s Izraelom o ubistvu Abu Akleh.

- Odbijamo zajedničku istragu s izraelskim vlastima, jer su oni počinili zločin i ne vjerujemo im - poručio je palestinski predsjednik.

Obećao je da će iznijeti slučaj Međunarodnom krivičnom sudu. Pohvalivši ubijenu novinarku, Abbas je rekao da je ona bila iskren i patriotski glas. Odlučeno je da bude nagrađena medaljom "Zvijezda Al-Qudsa", rekao je.

Abu Akleh je preminula nakon što je upucana dok je izvještavala o raciji izraelskih snaga u gradu Jeninu. Još jedan novinar, Ali al-Samoudi, pogođen je u leđa, saopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva u srijedu.

Abu Akleh je rođena u Al-Qudsu (Jerusalemu) 1971. godine, novinarstvo je diplomirala na jordanskom Univerzitetu Yarmouk.

Televizijski kanal sa sjedištem u Kataru Al Jazeera optužio je izraelske snage za namjerno ubistvo novinarke te medijske kuće Shireen Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali.

U saopćenju Al Jazeere navodi se da je na Abu Akleh hladnokrvno ubijena od izraelskih snaga. Ubistvo je nazvano gnusnim zločinom, koji samo namjerava spriječiti medije u obavljanju njihove dužnosti. Na objavljenim snimcima sa lica mjesta vidi se kako ljudi automobilom prebacuju novinarku Al Jazeere, dok je ona nosila novinarski prsluk.

Izraelska vojska je saopćila da njene prve procjene ukazuju da su Abu Akleh "ubili palestinski naoružani napadači".