Komemoraciji su, uz članove porodice Muratović, prisustvovali visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj, profesor na Ekonomskom fakultetu Željko Šain i drugi. 

Prisutni su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast Muratoviću, koji je preminuo 14. novembra. S obzirom na to da je komemoracija održana uz poštivanje naredbe Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, predstavnicima medija dozvoljeno da zabilježe samo početak komemorativnog skupa.

VEZANI TEKST - Komemoracija povodom smrti Hasana Muratovića: Plijenio je integritetom, snagom i moći znanja

Dženaza i ukop Hasana Muratovića bit će obavljeni danas u haremu Alipašine džamije u Sarajevu, iza podne-namaza.

Hasan Muratović preminuo je u 80. godini od komplikacija izazvanih zarazom koronavirusa. Rođen je 11. aprila 1940. u mjestu Čude kod Olova. Bio je ministar u vladama za vrijeme i nakon rata u BiH, ambasador BiH u Hrvatskoj, član i potpredsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Muratović je bio rektor i profesor Ekonomskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dugogodišnji konsultant Instituta za organizaciju i ekonomiku Sarajevo, direktor Instituta za istraživanje i razvoj UPI Sarajevo i predsjednik konsultantske firme Deloitte za područje BiH.

Dobitnik je velikog broja priznanja i nagrada, među kojima i Ordena Predsjedništva Federativne Republike Jugoslavije sa srebrnim vijencem (1998), Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva (1990) i Ordena Reda Kneza Trpimira Republike Hrvatske (2002).

Komemoracija povodom smrti profesora emeritusa Hasana Muratovića, bivšeg državnika i nekadašnjeg rektora sarajevskog univerziteta, održana je i jučer u organizaciji Univerziteta i Ekonomskog fakulteta.