Ponedjeljak, 02.10.2023.
Sa komemoracije
FOTO: Kemal Softić

Komemoracija: Fahrija Karkin je bio kralj završne riječi

I u najtežim vremenima je imao snage da stane uz one koje je čitav svijet napustio i osudio unaprijed, rekla je Vasvija Vidović 

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održana komemoracija advokatu Fahriji Karkinu koji je preminuo u 71. godini. O Karkinu su govorili njegovi prijatelji advokati Nikica Gržić, Vasvija Vidović, Ahmed Žilić. Naglasili su kako je Karkin bio čovjek u pravom smislu te riječi, spreman pomoći i da je uvijek insistirao da advokatora bude i ostane nezavisna profesija.

- Fahriju sam upoznao 1970. godine kao školarac, a on je već stupio u advokatske redove kao pripravnik. Zadivila me je njegova pronicljivost, upornost i marljivost koje je pokazivao kao pripravnik. Kineska mudrost kaže da čovjek postaješ kada dobiješ dijete, napišeš knjigu i posadiš drvo. Fare je napisao knjigu o svom život, zapravo karijeri, jer je svoj život podredio profesiji kojoj je sve dao. Ima troje djece. Fahrija je bio čovjek u punini te riječi - kazao je na današnjoj komemoraciji Nikica Gržić, predsjednik Advokatske komore Federacije BiH.

Dodao je kako je Karkin uvijek bio direktan.

- Bio je iskren, duhovit i spreman ukazati na pravi put. Insistirao je da advokatura ostane samostalna i nezavisna profesija. Fahrija Karkin je bio advokat i to sve govori - naglasio je Gržić.

Vasvija Vidović obraćajući se porodici Fahrije Karkina je kazala kako s njima dijeli bol zbog njegovog odlaska.

- Nema više našeg Brace, tako smo ga od milja zvali mi kolege advokati. Takav talenat i ljubav prema poslu se rijetko rađa. I u najtežim vremenima je imao snage da stane uz one koje je čitav svijet napustio i osudio unaprijed. Na dan kada sam čula da je preminuo jedan naše kolega je rekao "bio je kralj završne riječi". Od njega sam naučila mnogo o advokaturi i životu. Bit će teško navići se da ga nema - kazala je, između ostalog, Vidović.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh