open-navfaktor-logo
search
Zbunjujuća reakcija
Kome je u Ministarstvu pravde BiH sporna presuda Hamdiji Abdiću Tigru, šta o tome kaže Nezir Pivić
Kantonalni sud u Bihaću jučer je oslobodio optužbi Hamdiju Abdića Tigra i petericu optuženih za ubistvo Vlade Šantića, generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) regije Bihać. 
24.05.2022. u 09:57
get url
text

Na naš redakcijski mail stigla je navodna reakcija Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, u kojoj se kritikuje presuda Hamdiji Abdiću i peterici optuženih.

- Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine oštro osuđuje selektivno dijeljenje pravde i političke poteze pravosuđa u Bosni i Hercegovini. Smatramo neprihvatljivim kako je sud u slučaju Šantić grubo zanemario temeljne postulate prava, i zauzeo stav koji je najmanje zasnovan na pravu i pravdi. Naša je težnja da svi u Bosni i Hercegovini imaju pravo na jednak pristup pravosuđu i pravičan postupak, neovisno o nacionalnoj pripadnosti kako žrtve tako i zločinca. Ovo je ključni preduvjet nužan za suživot i budućnost Bosne i Hercegovine. Ova presuda jasan je pokazatelj da vladavina prava ne postoji u Bosni i Hercegovini i da je dalek put pred nama. Apeliramo na nadležne pravosudne institucije da poduzmu sve korake kako bi se otklonila ova nepravda i utvrdili pravi razlozi za ovu nezakonitost koja u konačnici utječe na sve nas koji živimo u BiH, te da sankcioniraju ovakve čisto subjektivne i neutemeljene stavove - navodi se u reakciji koju je poslala Jelena Krešo, glasnogovornica ovog ministarstva. 

VEZANI TEKST - Hamdija Abdić Tigar oslobođen optužbi za ubistvo Vlade Šantića

Ova reakcija nema potpisnika, niti se u njoj spominje ime ministra pravde BiH, kao ni drugih službenika u ovom ministarstvu. Spominje se isključivo institucija i navodi se da "Ministarstvo pravde oštro osuđuje selektivno dijeljenje pravde...".

Pokušali smo kontaktirati glasnogovornicu ministarsva Jelenu Krešo, kao i ministra Josipa Grubešu, ali bezuspješno. 

Na naš poziv odgovorio je zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić, koji odbacuje ovakve osude, te ističe da ovo ne može biti reakcija Ministarstva pravde BiH nego isključivo ministra.

- Trpati ministarstvu ovakve osude i reakcije je apsolutno nedopustivo. Ministar kao osoba i kao političar može raditi šta želi, ali ne može u ime ministarstva slati ovakve reakcije i osude - kazao je Pivić, te dodao da ova reakcija i osuda presude Abdiću i ostalima nije stav Ministarstva pravde BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.