open-navfaktor-logo
search
Zanimljiv podatak
Kome je dosuđeno najviše penala u Ligi prvaka
Kada je riječ o igračima, najviše penala izveo je Cristiano Ronaldo
18.09.2018. u 15:34
get url
text

Novo izdanje Lige prvaka, takmičenja koje se pod okriljem Evropske fudbalske federacije (UEFA) igra od 1992. godine, počinje večeras.

Španski mediji su tim povodom pronašli zanimljiv podatak, a on kaže da je do sada u Ligi prvaka dosuđen 631 penal, a najviše u korist Real Madrida i Barcelone, po 42, prenosi Anadolu Agency (AA).

Činjenica da su Real i Barcelona odigrali najviše utakmica u najjačem evropskom klupskom takmičenju vjerovatno je doprinijela tome. Naime, Kraljevski klub je odigrao 253, a Barca 252 utakmice. To znači da je u prosjeku za dva španska velikana u svakoj šestoj utakmici suđen penal.

Kada je riječ o igračima, najviše penala izveo je Cristiano Ronaldo, čak 18, od kojih je realizovao 15. Iza njega su Lionel Messi s 11 realizovanih od 14 izvedenih i Ruud van Nistelrooy - 10 od 14.

Jedina dvojica fudbalera koja su izvela preko pet penala i sve ih realizovali su Robert Lewandowski i Alessandro Del Piero s po sedam.

Od 631 dosuđenog penala njih 488 je realizovano, 103 su odbranili golmani, a 38 je promašeno.

Liga prvaka za sezonu 2018/19 kreće večeras utakmicama prvog kola u grupama A, B, C i D, dok su sutra na rasporedu ogledi u preostale četiri grupe. Naslov šampiona Evrope brani Real Madrid, koji je osvojio posljednja tri takmičenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.