open-navfaktor-logo
search
Opet na istom
Kome da se žale radnici koji su izvarani sa minimalnom plaćom, na računu 543 KM, a smanjen topli obrok
Privatnici u Federaciji moraju poštovati Odluku Vlade Federacije BiH o minimalnoj plaći koja je od 1. januara povećana sa 406 KM na 543 KM, međutim, na terenu to nije slučaj. Ima radnika koji su izvarani jer poslodavci im na račun uplaćuju 543 KM, ali su im smanjili novac za topli obrok i prijevoz.
27.02.2022. u 08:54
get url
text
Koverta, novac

- Kada je stupila na snagu odluka o povećanju plaće za 136 KM, dobila sam na račun 543 KM koliko i jeste po novom. Prije te odluke, dok je bio minimalac 406 KM, dobijala sam i u koverti za 20 ili 21 radni dan topli obrok i kartu ukupno 250 KM, a što je sve zajedno oko 650 KM. Po novom sam dobila kovertu u kojoj je samo 100 KM za topli obrok i kartu, a liste došle da se potpišu 157 KM i karta 53 KM, ukupno znači 210 KM. Kome mi izvarani i poniženi radnici možemo da se žalimo jer ovo je katastrofa - navodi radnica iz Sarajeva.

VEZANI TEKST - Ko će kontrolisati da li su poslodavci u FBiH podigli minimalne plaće na 543 KM?

Pojašnjenje smo potražili u Poreznoj upravi Federacije BiH.

Zaprimili 2.497 prijava građana 

- Prava iz radnog odnosa u nadležnosti su federalnih, odnosno kantonalnih inspektora rada koji su prema posebnim propisima ovlašteni za nadzor u vezi s radom i zapošljavanjem. Porezna uprava Federacije BiH je nadležna za obračun i uplatu javnih prihoda, tako da će ova uprava svoje aktivnosti inspekcijskog nadzora usmjeriti na kontrolu obračuna poreza i doprinosa na minimalnu bruto plaću u iznosu od 826,00 KM koju je Uredbom o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće propisala Vlada Federacije BiH - navode nam iz Porezne uprave FBiH i dodaju:

- Nepravilnosti u poslovanju poreznih obveznika radnici i građani mogu prijaviti Poreznoj upravi Federacije BiH, koja radi provjere i u okviru svakodnevnih inspekcijskih nadzora poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti na otkrivanju nezakonitih radnji u poslovanju poreznih obveznika.

Dodaju kako je u protekle tri godine Porezna uprava putem e-mail adrese, te otvorene besplatne telefonske linije, zaprimila 2.497 prijava građana koje su odnosile na rad bez odobrenja, neprijavljene radnike, neizdavanje fiskalnih računa kao i neposjedovanje fiskalnog uređaja i neplaćanje doprinosa.

- Porezna uprava FBiH je provjeravala i navode iz podnesenih prijava, te planirala i provodila inspekcijske nadzore. Rezultati izvršenih kontrola su pokazali da su one bile opravdane i usmjerene na obveznike koji nisu poštovali zakone i podzakonske akte. Samo u januaru 2022. godine izvršeno je 360 kontrola u kojima je zatečeno 80 neprijavljenih radnika - kažu u PU FBiH.

Podnošenje prijave Inspektoratu rada 

Upitali smo da li se topli obrok i karta smiju isplaćivati u koverti.

- S obzirom na to da se radi o naknadama koje shodno Zakonu o porezu na dohodak nisu oporezive, one se mogu isplaćivati u gotovom novcu, odnosno kešu - kazali su.

U kantonalnim upravama za inspekcijske poslove su objasnili kome se izvarani radnici mogu obratiti.

- Neophodno je podnošenje prijave Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite KUIP-a, kao i nadležnoj poreznoj inspekciji, kako bi se izvršio inspekcijski nadzor na konkretne okolnosti i eventualno poduzele odgovarajuće mjere - navodi nam Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.