open-navfaktor-logo
search
Odluka 27. aprila
Kome će Skupština KS dati priznanja: Predloženi Eric Larson, Ifet Feraget...
Odbor za javna priznanja Kantona Sarajevo donio je prijedlog dobitnika priznanja i plaketa Kantona Sarajevo, a konačnu odluku donosi Skupština Kantona Sarajevo 27. aprila.
16.04.2021. u 13:35
get url
text

Za počasnog građanina Kantona Sarajevo Odbor predlaže Erica Larsona, pravnog savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

- Zbog njegovog izuzetnog doprinosa u prevenciji i borbi protiv korupcije, nesebičnog zalaganja u provođenju i nadogradnji antikorupcijskog sistema u KS, te razvijanju međunarodnih odnosa na načelima solidarnosti i demokratičnosti – navodi se u Odluci.

Prijedlog Odbora je da se Plaketa Kantona Sarajevo dodijeli advokatu Ifetu Feragetu, kako je navedeno, kao priznanje za izuzetan doprinos bh. društvu u oblasti pravosuđa, za iskazanu odgovornost i nesebično zalaganje u borbi za istinu i pravdu, te očuvanje pravnih i moralnih principa.

Skupština KS će glasati i za odluku kojom se dodjeljuje Plaketa KS posthumno Belmi Šoljanin, kao priznanje za izuzetan doprinos u širenju ideje humanosti, za iskazanu predanost u nastojanju da svojim filantropskim djelovanjem i zalaganjem pruži značajnu podršku zdravstvenom sistemu KS u oblasti materinstva.

Podsjećamo, Šoljanin je majka troje djece i preminula je usljed posljedica zaraze koronavirusom. Suosnivačica je Udruženja Centar za trudnice i mlade majke – Savjetovalište udruženja TIM, direktorica Instituta za majku i dijete, filantropkinja koja je godinama nesebično pomagala mladim majkama i trudnicama da lakše i uspješnije razumiju ulogu roditeljstva.

Također prijedlog je i da se Plaketa Kantona Sarajevo dodijeli kompaniji MIH BH d.o.o. Sarajevo, kao priznanje za doprinos razvoju KS u oblasti privrede, kao i za društveno odgovorno poslovanje sa ciljem razvijanja svijesti i povećanja brige za društvo i okruženje, te za nesebičan doprinos širenju ideje humanosti i solidarnosti.

Plaketa KS će, ukoliko to Skupština KS, izglasa, biti dodijeljena i Taekwando savezu BiH, kao priznanje za dugogodišnje uspješno djelovanje, izuzetna postignuća i nemjerljiv doprinos razvoju sporta u KS i afirmaciji države BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.