open-navfaktor-logo
search
Izbori na Otoku
Kome će povjerenje dati Britanci?
Opoziciju Velike Britanije predvodi lider Laburističke partije Jeremy Corbyn, a Konzervativnu stranku aktuelni premijer Boris Johnson
12.12.2019. u 09:57
get url
text

Blizu 49 miliona Britanaca danas će glasati na prijevremenim parlamentarnim izborima presudnim za evropsku budućnost te zemlje, javlja Anadolija. Izbore je raspisala konzervativna Vlada u septembru i riječ je o trećim parlamentarnim u posljednje četiri godine.

Biračka mjesta otvorena su u sedam sati po lokalnom vremenu i zatvaraju se u 22 sata. Odmah po zatvaranju birališta biće objavljeni rezultati izlaznih anketa, ali se zvanični očekuju do petka uveče. Građani glasaju u 650 izbornih jedinica, u kojima se 3.322 kandidata bori za mjesto u Zastupničkom domu parlamenta. 

Ovo su drugi izbori zaredom koje su raspisali konzervativci. Prve je u 2017. godini raspisala tadašnja premijerka Theresa May u nadi da će osigurati većinu u parlamentu, da bi je nakon izbora izgubila i zavisila od podrške sjevernoirskih unionista (DUP). 

Da bi ponovo formirali Vladu, konzervativci trebaju osvojiti najmanje 326 mjesta, a prema posljednjim izbornim anketama u tome bi mogli uspjeti.  Za današnje izbore registrovano je novih tri miliona birača. Dvije trećine njih su mlađi od 35 godina, a trećina od 25. Očekuje se da će mlađi birači u značajnoj mjeri uticati na izborni rezultat. 

Opoziciju Velike Britanije predvodi lider Laburističke partije Jeremy Corbyn koji je na izborima prije dvije godine povećao broj zastupnika svoje partije u parlamentu, ali nije uspio preteći tadašnju čelnicu konzervativaca Theresu May.

Laburisti bi, prema izbornim anketama, mogli dobiti podršku 34 posto birača, a liberalni demokrati oko 13 posto. Stranka za Brexit i Škotska nacionalna stranka (SNP) bi mogle dobiti podršku oko četiri posto birača. 

Konzervativci su predizbornu kampanju vodili s obećanjem da će napustiti EU do 31. januara, što je zadnji koji je postavio evropski blok.  Britanski premijer Boris Johnson nije uspio Parlament u Londonu uvjeriti u ispravnost sporazuma koji je postigao s Evropskom unijom. Johnson tako nije ispunio obećanju izlaska iz Evropske unije do 31. oktobra, a krajem oktobra je uspio izvojevati odobrenje parlamenta za prijevremene izbore.

Opozicija je prihvatila prijedlog održavanja izbora jer je prethodno EU odobrila odgodu Brexita do kraja januara naredne godine i tako je izbjegnut scenario izlaska Velike Britanije iz Unije bez prethodno postignutog sporazuma o uzajamnim obavezama i budućim odnosima.

Brexit je uveo Veliku Britaniju u duboku političku krizu i bio je glavna tema predizborne kampanje. Birači će pokazati i stav o Brexitu koji je u značajno mjeri poljuljan trogodišnjim procesom iz kojeg se i dalje ne nazire izlaz.

Shodno izbornom sistemu, Velika Britanija je podijeljena na 650 izbornih jedinica u kojima kandidat sa najviše glasova biva izabran u državni parlament. Moguć je scenario da neka politička partija zbirno osvoji najveći broj glasova, a da ta pobjeda ne bude preslikana na novi saziv parlamenta.

U slučaju pobjede konzervativnog bloka, izvjesno je da bi Velika Britanije napustila Evropsku uniju do kraja januara naredne godine, dok bi u slučaju pobjede laburističkog bloka u Velikoj Britaniji bilo izvjesnije raspisivanje novog referenduma o Brexitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.