open-navfaktor-logo
search
Običaji
Kolumbijci izrađuju lutke za Novu godinu, a Danci razbijaju tanjire
Proslava Nove godine nije ista svugdje u svijetu
31.12.2019. u 22:27
get url
text
Doček Nove godine

Mnogi kažu da je noć s 31. decembra na 1. januar najluđa u godini jer se Nova godina dočekuje uz slavlje i buku. Taj običaj potječe još iz srednjeg vijeka, kada se vjerovalo da se bukom mogu otjerati zli duhovi.

Proslava Nove godine nije ista svugdje u svijetu. Gotovo posvuda se dočekuje na gradskim trgovima, ali različiti su običaji koji prate doček. Neki narodi biraju što će jesti, neki što će taj dan nositi, a nekima je bitno ko će ih na Novu godinu posjetiti.

Poljubac u ponoć nije samo trenutak euforije, nego i zavjet bliskosti u idućih 12 mjeseci.

Pjesma i veselje neizostavan su dio Nove godine. Osim što potiču dobro raspoloženje, nekoć su imali i drugu svrhu, bukom su se tjerali zli duhovi.

Neki narodi na Novu godinu vole paradirati. Mimohodi trebaju prizvati sreću.

Nova godina idealna je za nove početke, pa mnogi donose novogodišnje odluke i rješavaju se loših navika.

La Puerta del Sol trg je u Madridu na kojem se tačno u ponoć za sreću jedu bobice grožđa,  njih 12, po jednu za svaki mjesec u godini.

Kad je Nova godina, Australcima je ljeto. Mnogi turisti u Sidney dolaze vidjeti poznati vatromet.

Danci za Novu razbijaju tanjire! Čuvaju ih cijele godine da bi ih bacili prijatelju pred vrata jer misle da će mu tako donijeti sreću.

Kolumbijske obitelji izrađuju lutke koja predstavljaju sve loše u prošloj godini, a potom ih spaljuju zajedno s ostalim podsjetnicima na loše trenutke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.