open-navfaktor-logo
search
BIHAMK
Kolovozi mokri i klizavi, magla smanjuje vidljivost
U većem dijelu Bosne i Hercegovine jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu.
09.12.2020. u 07:58
get url
text

Na području Goražda, Ključa, Sanskog Mosta, Bihaća i Bosanskog Petrovca  smanjena je vidljivost (zbog magle), a na području Livna povremeno jači udari vjetra. Ima i  učestalih odrona kamenja i zemlje na kolovoz.

Iz BIHAMK - a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno i da drže odstojanje između vozila i  napominju na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog radova na dilatacijama mosta Klopče, dionica autoputa A-1 Zenica jug - Zenica sjever zatvorena je u oba smjera.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor - Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Na magistralnom putu Sarajevo - Tuzla (na lokacijama Olovske Luke i Husino) izvode se radovi zbog čega se saobraća usporeno - jednom trakom, a zbog frekventnosti ovog puta često dolazi do formiranja dužih kolona vozila, posebno na lokalitetu Husino.

Povremeno duže kolone vozila, zbog sanacionih radova, formiraju se i u naselju Nova Bila (Vitez - Travnik).

Radovi  na izgradnji kružne raskrsnice izvode se  na magistralnom putu Klašnice - Laktaši  zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se sav teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.  

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Drvar - Bosansko Grahovo, Rogatica - Ustiprača, Gromiljak - Blažuj, Posušje - Široki Brijeg  i Šuica - Tomislavgrad.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prijelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prijelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati, saopćio je BIHAMK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.