open-navfaktor-logo
search
Osuđen na zatvor i liječenje
"Kolji Turke i balije": Roditeljima prijetio da će ih sjeći noktaricom, majku i snahu nazivao kurvama
Općinski sud u Zenici donio je prvostepenu presudu kojom je 32-godišnjeg Zeničanina B. V. osudio na tri godine zatvora, te obaveznu mjeru psihijatrijskog liječenja zbog psihičkog nasilja nad članovima njegove porodice.
10.06.2022. u 10:51
get url
text

Optužnicom koju je protiv njega podiglo Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, 32- godišnjak se teretio da je od decembra prošle do marta ove godine, u najmanje četiri navrata psihički maltretirao roditelje, brata i snahu, sa kojima je živio u zajedničkom domaćinstvu.

Pa je tako 6. decembra prošle godine napao majku, brata i snahu na način da je majci i snahi govorio da su kurve, dok je bratu govorio da su mu majka i supruga kurve, da njegov sin nije njegov sin, da mu suprugu j... pola sela, da je od supruge "popio hapice" i poludio od toga, da mu je "napravljeno" i da ne vidi ništa.

Drugom tačkom optužnice tereti se da je nekoliko dana nakon toga ponovo napao majku, kojoj je govorio da štiti snahu kurvu, pa kada mu je ona rekla da izađe iz kuće, krenuo prema njoj u namjeri da je udari, a u čemu ga je spriječio otac.

Slična situacija ponovila se i u januaru ove godine, kada je psihički maltertirao majku, psujući joj balijsku majku, govoreći joj da je dijete cuka i nekog Izraila, što je navodno pročitao u Kur'anu, pri čemu ju je uhvatio za rame i jaku je stisnuo, a potom njoj i ocu zaprijetio "da će im noktaricom sjeći komadić po komadić mesa" i "da će ih zgaziti kao mrave".

Situacija je kulminirala u martu kada je u kući galamio i vikao: "Kolji Turke, kolji balije, nema gore pogani od Bošnjaka", pa kada mu je majka rekla da se obrati psihijatru, uzvratio joj je psovkama, kazavši joj: "J.... ti majku balijsku, tebi treba psihijatar, ti se obrati, j... te brat", a kada je njegov otac ušao u kuhinju i pitao ga "dokle će to trajati i da joj samo još jednom nešto ružno kaže", kazao mu je: "Debilu jedan, ne znaš s kim živiš. T. ti je g..., sviju je g...., još si samo ti ostao da te zg...", nakon čega je izašao iz kuće i opet se obratio majci riječima: "Kurvo, napravila si od mog babe debila, trošiš mu pare, j... te otac".

- To je činio, iako svjestan da takvim drskimi bezobzirnim ponašanjem ugrožava mir i psihičko zdravlje članova svoje porodice, a što je i htio. Time je počinio produženo krivično djelo nasilje u porodici - navedeno je u optužnici, odnosno presudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.