Kolindin diplomatski juriš na Ankaru: Srušene iluzije o odnosu Turske prema BiH i Bošnjacima

objavljeno: 10.01.2018. u 13:30

Okončan je diplomatski juriš Kolinde Grabar-Kitarović na Ankaru. Ispraćena horskom podrškom hrvatskih medija, dirigiranom sa Pantovčaka, otputovala je predsjednica Republike Hrvatske kod svog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana da lobira za nametanje HDZ-ovog prijedloga izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Šta je preći 1.500 kilometara za "ravnopravnost Hrvata u BiH", naročito ako se u obzir uzme da je uspjeh diplomatske misije neupitan. Nije više imala srca Grabar-Kitarović gledati ucviljenog Božu Ljubića u Saboru, ili cijelu garnituru sestrinskog HDZ-a sa druge strane granice, kako godinama trpe majorizaciju. Dovoljno je samo bilo objasniti Erdoganu sa kakvim se mukama suočavaju Dragan Čović, Borjana Krišto, Bariša Čolak i ostali poput njih potlačeni Hrvati u BiH. Ovaj će zbog bliskih veza sa Bakirom Izetbegovićem, procijenila je hrvatska predsjednica, reagirati i ubijediti bošnjačkog lidera da prihvati HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona.

U HDZ-u privrženim sredinama u BiH su već počeli kalkulirati. Koga će sve smjestiti u Dom naroda, koga nakon Čovića u Predsjedništvo, a koga po garantiranim pozicijama u ministarstvima, upravama, agencijama i javnim preduzećima. Šta novo izgraditi budžetskim novcem u tim sredinama. Slatke muke. Odani mediji su njihovim suprotne procjene epiloga sastanka ocijenili kao "paniku u Sarajevu". Možda su prethodne slične, izbornim zakonodavstvom u BiH motivirane, diplomatske avanture Grabar-Kitarović po Washingtonu, Briselu ili Moskvi okončavane kao fijasko, priznali bi, ali ova je bila zicer.

Srdačan doček u Ankari, najviše državne počasti, nasmijana lica. Sve je mirisalo na uspjeh. Nakon sastanka, uslijedile su izjave za medije.

- Ja mislim da mi kao lideri ne treba da se izjašnjavamo. Ne trebamo iznositi svoje mišljenje, to je unutrašnje pitanje BiH – izjavio je Erdogan.

Šta je sad ovo? Kako to misli, neće se izjasniti? Unutrašnje pitanje? Pa zar Turska nije tutor Bošnjacima, baš onako kako je Hrvatska Hrvatima u BiH? Odzvanjala su ova pitanja u glavama do jučer uzbuđenih vlasnika HDZ-ovih članskih iskaznica. Uznemirili su se i nedavno kritički raspoloženi interpretatori Bosne kao Erdoganovog amaneta. Reakcija turskog predsjednika nikako nije kompatibilna sa temeljem njihovih kritika na račun onog koji je ostavio amanet. Kakav je to amanet, pitali su se, kada odbija da se umiješa u konkretnoj situaciji. Ili amanet nije bio onakav kakvim su ga željeli predstaviti u javnosti, ili ga se Erdogan odrekao. Nedavno je javno potvrdio da nije pa jedino preostaje ova prva navedena mogućnost.

Zbunjeni su bili i zagovornici izjednačavanja odnosa Hrvatske, Srbije i Turske prema BiH. Zar Bošnjaci, poput onih koji po mišljenje idu u Zagreb ili Beograd, po isto ne idu u Ankaru? Zar se Turska ne želi, barem malo, umiješati u unutarnja pitanja BiH? Da barem jedan amandman na Izborni zakon predloži?

Spalila im je Grabar-Kitarović jednim potezom duži niz godina gajene iluzije. Samim odlaskom u Tursku da lobira za Izborni zakon je poslala poruku da je Hrvatska tutor bh. Hrvatima, a Turska Bošnjacima. Međutim, pogrešnom procjenom i izazvanom reakcijom turskog predsjednika je uspjela u jednom danu srušiti sve iluzije o Bošnjacima kao politički nezrelom narodu koji odluke usklađuje sa željama Ankare, te o Turskoj kao državi koja teži preuređivanju unutarnjih prilika u BiH u skladu sa svojim potrebama.

Ako je Grabar-Kitarović već osjetila potrebu da se miješa u zakonodavstvo druge suverene države, kakva je BiH, adresa joj ni u kom slučaju nije Washington, Brisel, Strasbourg, Moskva, a naročito ne Ankara. Adresa joj je Sarajevo, jedino mjesto gdje se takve odluke donose. Već naredne sedmice će hrvatska predsjednica boraviti u našem glavnom gradu pa će imati priliku pitati sve što je zanima, ali i ponuditi odgovore na neka pitanja koja sama duguje građanima BiH.