open-navfaktor-logo
search
Hrvatska
Kolinda se danas sastaje sa vlasnikom rafinerije u Bosanskom Brodu
Siguran sam da će se u sljedećih godinu-dvije plinofikacija dogoditi i sam utjecaj rafinerije ili rafinerijskih procesa na kvalitetu zraka imat će daleko manji učinak, kazao je hrvatski ministar privrede
10.10.2018. u 14:24
get url
text

Hrvatski ministar privrede, poduzetništva i obrta Darko Horvat danas je komentirao eksploziju u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, izrazivši žaljenje zbog incidenta te poručivši kako očekuje plinofikaciju tog pogona kako bi se smanjilo zagađenje zraka u okolnim naseljima, javlja Anadolu Agency (AA).

Izjavio je kako očekuje skoru plinofikaciju rafinerije u Bosanskom Brodu na kojoj Hrvatska insistira.

Tako će ta rafinerija imati daleko manji učinak na kvalitetu zraka, odnosno smanjit će se zagađenje zraka koje utječe na život hrvatskih građana u Slavonskom Brodu, koji se nalazi na lijevoj obali rijeke Save, očekuje ministar.

-Siguran sam da će se u sljedećih godinu-dvije plinofikacija dogoditi i sam utjecaj rafinerije ili rafinerijskih procesa na kvalitetu zraka imat će daleko manji učinak - kazao je Horvat.

On je istaknuo kako građani Slavonskog Broda već niz godina udišu onečišćeni zrak te kako stoga hrvatska Vlada vrši pritisak na vlasti u RS-u i na vlasnike rafinerije kako bi se zagađenje smanjilo.

U Slavonskom Brodu danas je izmješteni ured hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja se tokom dana sastaje sa ruskim vlasnikom rafinerije u Bosanskom Brodu, ruskim ambasadorom u Hrvatskoj Anvarom Azimovom, predstavnicima privatnih energetskih kompanija i predstavnicima lokalnih vlasti, kako bi se zagađenje zraka u Slavonskom Brodu smanjilo.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obišla je dio rijeke Save na kojem je prijavljeno pojavljivanje velike naftne mrlje, koja se u međuvremenu pomaknula.

U eksploziji dijela postrojenja Rafinerije nafte Bosanski Brod sinoć je smrtno stradao jedan radnik, devet radnika je povrijeđeno, ali su van životne opasnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.