open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Kolinda opet o BiH: Nakon izbora, vidimo rizik za pravnu i političku stabilnost
Dobri i uzajamno korisni komšijski odnosi "uveliko ovise o riječima koje dolaze preko granice", navela je Grabar-Kitarović
27.09.2018. u 11:12
get url
text

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je održala govor na 73. Generalnoj skupštini UN-a New Yorku.

U svom iscrpnom obraćanju, Grabar-Kitarović dotakla se mnogobrojnih tema – od uspjeha hrvatske reprezentacije u fudbalu do ekologije – a nije propustila ni osvrnuti se na predstojeće Opće izbore u Bosni i Hercegovini.

Kako je navela Grabar-Kitarović, dobri i uzajamno korisni komšijski odnosi "uveliko ovise o riječima koje dolaze preko granice".

- Za inflamatornu i revizionističku retoriku, potaknutu političkim potrebama u zemlji, ponekad je za izgovoriti potreban samo trenutak; međutim, popravljanje narušenih odnosa traje mnogo, mnogo duže – kazala je predsjednica Hrvatske.

Govoreći o očekivanjima nakon 7. oktobra, upozorila je na opasnosti koje, prema njenom mišljenju, prijete Bosni i Hercegovini.

- U Bosni i Hercegovini, našem prvom susjedu i zemlji od najveće važnosti za Hrvatsku, vidimo nakon izbora u oktobru rizik za pravnu sigurnost i političku i institucionalnu stabilnost zbog neuspjeha u provedbi izmjena izbornog pravnog okvira kako bi se u potpunosti poštivala prava i jednakost triju konstitutivnih naroda – Bošnjaka, Hrvata i Srba – u skladu s odlukom Ustavnog suda o legitimnoj i razmjernoj zastupljenosti konstitutivnih naroda na svim nivoima vlasti, uključujući i Predsjedništvo – kazala je ona.

Grabar-Kitarović govorila je i odnosima između Beograda i Prištine, te inicijativama o uspostavi novih granica.

- Iako dijalog na relaciji Beograd - Priština trebaju voditi te dvije strane, mi moramo biti pažljivi i izuzetno oprezni kada se radi o prijedlozima s mogućim posljedicama za regiju, ponajprije u pogledu ideja o teritorijalnim promjenama ili razmjenama. U suprotnom, mogli bismo otvoriti Pandorinu kutiju potencijalnih novih teritorijalnih pretenzija koje mogu uzrokovati ozbiljnu nestabilnost i sigurnosnu prijetnju - upozorila je Kolinda Grabar-Kitarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.