navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Studija pokazala

Koliko smo zaštićeni od ponovne infekcije nakon Pfizer vakcine

Istraživanje provedeno u Kaliforniji potvrdilo je da zaštita od koronavirusa pada kada prođe nekoliko mjeseci od vakcinacije Pfizer-BioNTech vakcinom, piše agencija dpa.

Objavljeno: 06.10.2021. u 12:00
get url
text

Nova studija, jedna od najvećih i najdužih po trajanju o učinkovitosti vakcina kod Amerikanaca, utvrdila je da zaštita od infekcije iznosi 88 posto u prvom mjesecu nakon što osoba primi Pfizer vakcinu, ali pet mjeseci nakon vakcinacije iznosi tek 47 posto.

Međutim, iako je delta varijanta postala dominanta, učinkovitost vakcine u sprečavanju hospitalizacije je šest mjeseci nakon vakcinacije i dalje gotovo 90 posto. To se odnosi na sve dobne grupe.

Studija koju je finansirao Pfizer, a objavljena je jučer u časopisu "Lancet," također daje snažne nove dokaze da bi do slabljenja efekta vakcine došlo neovisno o delta varijanti.

Naučnici predvođeni epidemiologinjom Sarom Tartof s Kaiser Permanente Southern California došli su do zaključka da delta varijanta nije glavni razlog slabljenja efikasnosti vakcine već je ključan protok vremena.

Tartof i kolege zaključili su, kao prvo, da odmah po vakcinaciji Pfizer vakcina štiti jednako dobro od infekcije delta varijantom kao i protiv drugih varijanti koronavirusa.

Drugi zaključak je da vakcina duže vrijeme štiti od hospitalizacije bez obzira na delta varijantu.

Treće, infekcije su najčešće povezane s vremenom koje je prošlo od vakcinacije, a ne sa varijantama virusa.

Zaključujući da je protok vremena od vakcinacije, a ne delta varijanta glavni razlog za ponovni porast infekcija, studija sugerira da možda neće biti potrebno reformulirati Pfizer-BioNTech "booster" dozu kako bi ona specifično ciljala delta varijantu.

Zasad izgleda da bi treća doza identična prvim dvjema produžila otpornost na sve varijante.