Roditeljima koji su odbili da njihova djeca prime zakonom propisane obavezne vakcine stižu pozivi iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo da dođu na razgovor.  

Samo u periodu od juna do septembra ove godine poziv na razgovor zbog nevakcinisanje djece dobilo je 87 roditelja u Kantonu Sarajevo.

- Pedijatrijska odjeljenja JU Dom Zdravlja KS u periodu od juna do septembra 2018. godine dostavila su na nadležno postupanje sanitarnim inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS ukupno 87 potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu djece. Inspektori su na osnovu dobijenih prijava uputili pozive roditeljima da se izjasne o razlozima nepoštivanja te zakonske obaveze. Do sada su se pozivu inspektora odazvala 24 roditelja, od kojih je njih pet pristalo da vakciniše dijete, te su dobili dodatni rok za izvršenje ove zakonske obaveze, dok ih je 15 odbilo izvršiti vakcinaciju, te su im izdati prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 1.500 KM.  Četiri roditelja su prolongirala dolazak iz opravdanih razloga, dok su ostalih 63 u postupku službenog izjašnjavanja – kazala je za Faktor Vildana Brdarić, glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Prema njenim riječima, ovi pozivi rezultat su sveobuhvatnih inspekcijskih kontrola kantonalnih sanitarnih i zdravstvenih inspektora koje su se od augusta 2017. godine provodile u svim organizacionim jedinicama JU Dom zdravlja KS.

- Od augusta 2017. do aprila 2018. godine kontrolisao se način provedbe imunizacije, deklaracije i porijeklo vakcina, čuvanje vakcina, njihovo skladištenje i transport, kao i obavezne evidencije o izvršenoj imunizaciji.  Inspektori su tada utvrdili da se Naredba o imunizaciji stanovništva od zaraznih bolesti poštuje u svim segmentima, izuzev u dijelu koji se odnosio na dostavljanje potvrda o vakcinalnom statusu nadležnoj sanitarnoj/zdravstvenoj  inspekciji, kao i sadržaju i vođenju evidencija o imunizaciji protiv zaraznih bolesti, što je suprotno zakonskim propisima. Iz tog razloga sanitarni i zdravstveni inspektori su nakon provedenih kontrola izdali rješenja JU Dom zdravlja KS za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti – navela je Brdarić.

Pojasnila je da JU Dom zdravlja KS zbog toga trenutno vodi uredne evidencije te potom nadležnom inspektoratu KUIP-a dostavlja potvrde o nepotpunom vakcinalnom statusu djece čiji roditelji odbijaju vakcinaciju.

Tako zapravo sve kreće od pregleda kod pedijatra, gdje se roditelj, koji odbije vakcinisati dijete, upoznaje da će o svemu biti upoznata i sanitarna inspekcija. Nakon toga, ako roditelji odbiju vakcinaciju, inspekcija im šalje pozive da dođu u službene prostorije KUIP-a, gdje se izjašnjavaju o razlozima nevakcinisanja djece. Ukoliko su roditelji voljni promijeniti odluku, i pristati da vakcinišu djecu, daje im se dodatni rok da tu zakonsku obavezu izvrše. 

Oni roditelji koji i nakon dolaska u inspektorat bez valjanog razloga odbiju da njihova djeca budu vakcinisana, ili se uopće ne odazovu pozivu dobit će novčanu kaznu.

- U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti novčana kazna za roditelje koji odbijaju vakcinaciju iznosi od 100 KM do 2.000 KM, s tim da u ponovljenom postupku  inspekcija  može izricati veće novčane kazne. Ako se pozvani roditelji/staratelji ne odazovu inspekcijskom pozivu, a izostanak ne opravdaju u roku od 24 sata, član 109. Zakona o inspekcijama KS predvidio je novčane kazne od 500 do 1.000 KM – zaključila je Bradarić.