open-navfaktor-logo
search
Tražili smo odgovore
Koliko penzioneri koji imaju pravo na rad moraju čekati na ponovnu isplatu penzija?
Određeni broj penzionera u Federaciji Bosne i Hercegovine je u nedoumici kakva su njihova prava nakon što im je omogućeno da istovremeno rade i primaju penziju.
05.03.2020. u 07:14
get url
text
Penzioneri

Ne znaju da li imaju pravo na isplatu penzije od trenutka ukidanja člana 116. Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju ili datuma kada su podnijeli zahtjev za ponovnu isplatu penzija. Također, pojedini smatraju kako bi bilo pravedno da im se isplate sve penzije od trenutka obustave. Odgovore na ova i druga pitanja smo potražili u Federalnom zavodu PIO.

Novi Zakon o PIO-u je stupio na snagu 1. marta 2018. godine, a Ustavni sud FBiH je član 116. Zakona o PIO proglasio neustavnim u decembru prošle godine. Od 11.12.2019. godine omogućeno je penzionerima koji su otišli u starosnu penziju (s 65 godina života ili 40 staža osiguranja) da rade i primaju penziju. Do tada im je to bilo zabranjeno.

- Ako je penzioner koji radi podnio zahtjev za ponovnu isplatu penzija poslije presude Ustavnog suda FBiH, isplatit će mu se sve penzije od dana kada je presuda stupila na snagu, a one prije tog datuma neće. Naime, ne može se isplatiti ništa prije toga, jer je bilo sve po zakonu i drugačije nije moglo. Sada je član 116. Zakona o PIO-u proglašen neustavnim i više nema razloga za daljnje obustavljanje penzija onima koji ispunjavaju uvjete da i poslije penzionisanja mogu raditi - kaže Tomislav Kvesić, samostalni stručni saradnik u Uredu za informiranje Federalnog zavoda PIO.

Pričali smo i sa penzionerima.

- Penzija je stečeno pravo i niko nije ni imao pravo da je obustavlja onima koji su odlučili i poslije penionisanja da rade. To se ne dira nigdje u svijetu. Bilo bi pošteno da se svima kojima su penzije bile obustavljene one i nadoknade, ali o tome ne želi niko ni da čuje. Kažu da je sve bilo po zakonu. Kod nas se može čuti: "Šta hoće penzioneri, kada ni mladi nemaju posla. Malo im je bilo pa hoće do groba da rade". Niko nikome ne uzima hljeb, jer ima profesija gdje je kadar deficitaran i ljudi su prinuđeni da rade i kada odu u penziju - govori nam jedan od penzionera.

Kvesić ukazuje da oni kojima su penzije ranije obustavljene jer su radili, neće po automatizmu početi ponovna isplata penzije, već takvi penzioneri moraju Zavodu PIO podnijeti zahtjev za ponovnu isplatu penzija.

- Ukoliko danas neko preda zahtjev da mu se počne isplaćivati penzija, takav zahtjev bi trebalo da se riješi u roku od dva mjeseca - rekao nam je Kvesić.

Podsjeća da uprkos brisanju člana 116. Zakona o PIO i dalje ne mogu raditi penzioneri koji su ostvarili penzije po Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzinisanju (ZPP) ili porodičnu penziju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.