open-navfaktor-logo
search
Finansijska injekcija
Koliko novca su zaradili Zmajevi osvajanjem Lige nacija B?
Pobjedom protiv Crne Gore fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je potvrdila prvo mjesto u grupi 3 Lige nacija B.
24.09.2022. u 08:22
get url
text

Zmajevi su slavili golom Ermedina Demirovića u 45. minuti, a kolo prve kraja treće sezone ovog takmičenja izabranici Ivayla Peteva imaju nedostižna četiri boda ispred Crnogoraca (11-7).

Osvajanjem prvog mjesta u Ligi nacija B3 izborili smo plasman u Ligu nacija A, među evropsku elitu, među 16 najboljih reprezentacija Evrope. Već sada smo osigurali baraž za EURO 2024, u slučaju da kroz kvalifikacije ne izborimo direktan plasman na završnu smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

VEZANI TEKST - Zmajevi savladali Crnu Goru i izborili plasman u evropsku elitu

Uz sve to osigurali smo dobru startnu poziciju pred žrijeb kvalifikacija za EURO, jer ćemo na žrijebu biti u drugoj jakosnoj grupi.

Na sve to nije nezanemariva ni finansijska injekcija. Na račun FSBiH "leći" će oko šest miliona KM (tri miliona eura). Kako je još u junu objavio ugledni ESPN sva reprezentacija će za učešće u Ligi nacija B inaksirati po 1,5 milion eura, a još toliko će dobiti svaki pobjednik u grupi B.

Isti izvor navodi kako su ove sezone učesnici Lige nacija A dobili po 2,25 miliona eura, a za očekivati je da će i naredne sezone isti iznos biti zagarantovan reprezentacijama koje će igrati elitu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.