open-navfaktor-logo
search
Blizu Final foura
Koliko novca Srebrena liga može donijeti Odbojkaškom savezu BiH?
Ženska odbojkaška seniorska reprezentacija Bosne i Hercegovine nedavno je sjajnim nastupima u kvalifikacijama čekirala mjesto na Evropskom prvenstvu koje će se krajem augusta i početkom septembra održati u četiri zemlje (Hrvatska, Srbija, Bugarska i Rumunija).
31.05.2021. u 19:02
get url
text

Voljom žrijeba izabranice Stevana Ljubičića igrat će grupi A sa reprezentacijama Srbije, Azerbejdžana, Rusije, Belgije i Francuske.

VEZANI TEKST - Odbojkašice BiH pregazile Portugal i preuzele prvo mjesto u grupi

Ipak, do 18. augusta kada počinje Evropsko prvenstvo pred najboljim odbojkašicama je dug put, ali i još jedan ozbiljan zadatak koji se zove Srebrena liga.

Poslije tri odigrane utakmice i prvog dijela turnira kojim je domaćin Zenica i Gradska arena "Husejin Smajlović" bh. selekcija zauzima prvo mjesto sa sedam osvojih bodova i sa izglednim šansama za plasman na Final four.

U prilog tome ide i činjenica da će i drugom turniru Srebrene lige domaćin biti naša zemlja, a jedno od prve dvije pozicije vode nas na završni turnir koji se u igra 11. i 12. juna u Mariboru.

Final four je dobra prilika za Odbojkaški savez BiH da popraviti finansijsku situaciju.

Iako u OSBiH tvrde da još uvijek nemaju tačnu informaciju oko raspodjele novca, niti tačan iznos nagradnog fonda, na zvaničnoj stranici Evropske odbojkaške federacije (CEV) uredno je naveden iznos od 156.000 eura.

Ipak, ni tamo nije naznačeno kako će se taj iznos distribuirati u konačnici. Ranijih godina (2018.) je pobjednik (Švedska) inkasirao 50.000 eura, a kako smo nezvanično saznali ove bi godine pobjednik Final foura mogao naplatiti 20.000 eura više, dok bi finalisti pripalo 50.000 eura.

Pandemija koronavirusa u proteklom periodu često je remetila određene planove CEV-u koji je u teškim vremenima nastojao udovoljiti svima, pa se i raspodjela novca za nagrade često znala mijenjati.

Potvrde li se ove informacije kao istinite, bit će to lijepa prilika da i OSBiH nešto zaradi, a naravno i da nagradi igračice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.