open-navfaktor-logo
search
Korisni savjeti
Koliko kreme za sunčanje trebate nanijeti i koji faktor je najbolje odabrati?
Ljeto je službeno stiglo. Iako se temperature još uvijek kreću oko ugodnih 20 stepeni, meteorolozi tvrde da će mjesece pred nama obilježiti izrazito visoke temperature. Upravo je zato idealno vrijeme da izvadite kremu za sunčanje kojom ćete zaštititi kožu od štetnih zraka.
23.06.2020. u 16:40
get url
text

No znate li uopšte koliko kreme za sunčanje trebate nanijeti na kožu i koja vama odgovara?

Svako bi trebao "obilno i često" nanositi kremu za sunčanje i to na svu "izloženu kožu" prije nego što izađe iz zatvorenog prostora. Medicinski stručnjaci čak preporučuju da je nanesete "30 minuta prije izlaganja suncu", a zatim opet "neposredno prije" izlaska iz kuće. To omogućava dovoljno vremena da se SPF upije u kožu i da budete sigurni da ste se pravilno zaštitili.

Jednom kada izađete iz zatvorenog prostora, kremu za sunčanje trebate nanositi svaka dva sata, pa čak i češće ako dođete u kontakt s vodom.

Kada je u pitanju količina, preporučuje se nanošenje "dvije kašičice" kreme za sunčanje ako "pokrivate glavu, ruke i vrat", a ako želite prekriti cijelo tijelo, dodajte još dvije kašičice kreme.

Dr. Marko Lens, specijalist za rak kože, vjeruje da bismo trebali nositi SPF zaštitu svakodnevno.

- Trebali biste nositi SPF čak i tokom oblačnog dana- rekao je za The Sun Online te je objasnio kako ne postoji ništa poput zdravog tena i na kraju je upozorio: "Žutilo je uvijek rezultat oštećenja od UV zraka. Tako naša koža reagira na UV oštećenje."

Koji je faktor najbolji?

Ako ste skloni opeklinama od sunca, čak i nakon što ste nanijeli kremu za sunčanje, postoje razni razlozi zašto dolazi do toga - ali jedan od najčešćih je taj da koristite prenizak SPF zaštitni faktor.
Svaki broj označen na ambalaži (10, 15, 20, 30, 50) predstavlja koliko vremena možete provesti na suncu prije nego što počnete gorjeti.

Prema Skin Cancer Foundationu: "Ako vašoj nezaštićenoj koži treba 20 minuta da pocrveni, upotreba krema za sunčanje sa SPF 15 teoretski bi trebalo spriječiti crvenilo 15 puta duže - oko pet sati."
Odnosno, zaštitni faktor 15 označava da se suncu možemo izlagati 15 puta duže nego što bismo mogli bez zaštite.

Cancer Research UK preporučuje da uvijek koristite kremu sa SPF 15 faktorom ili čak i većim. No krema za sunčanje koja nosi oznaku SPF 30 općenito se smatra dobrim standardom zaštite. Naravno, u kombinaciji s odgovarajućom odjećom, hladovinom, ovisno o vremenskim uvjetima.

Može li kremi za sunčanje isteći rok trajanja?

U pravilu kreme za sunčanje traju oko 12 mjeseci. Nakon tog vremena hemikalije koje štite vašu kožu počet će propadati, a to znači da biste se mogli susresti s opeklinama. Osim toga, takva krema bi mogla izazvati reakciju na vašoj koži, poput iritacije ili svrbeža, piše The Sun.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.