Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja KS najavilo je da će uskoro Sarajevo dobiti novih 25 trolejbusa koji će koštati oko 15 miliona eura.

Kako navode iz ovog ministarstva, projekat se realizira sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj EBRD, te ističu da je to najveća nabavka vozila nakon rata.

- Novih 25 niskopodnih trolejbusa posljednje generacije bit će opremljeni naprednim sistemima naplate karata, brojanja putnika, pristupom osoba sa invaliditetima, sofisticiranom i razdvojenom klimatizacijom i grijanjem putničkog prostora, LED osvjetljenjem i povećanim komforom kod ulaska i izlaska putnika iz vozila. U trolejbuse će biti ugrađena najsavremenija elektrooprema, a bit će bit napravljeni prema aktuelnim evropskim standardima i normama. Kao pogon će se koristiti ekološki motori koji zahtijevaju minimalno održavanje, veoma su pouzdani i dugovječni u eksploataciji – navode iz Ministarstva, dodajući da će putničke stolice biti ergonomske, od materijala koji zahtijevaju minimalno održavanje.

- Trolejbus će biti veoma ugodan za vožnju jer će imati dobru amortizaciju i pravit će veoma malo buke kako u putničkom prostoru tako i vani. Trolejbusi će bit pod punom petogodišnjom garancijom koja podrazumijeva potpuno servisiranje u datom periodu – navode iz Ministarstva.

Sa druge strane i javni prijevoz grada Kaunasa, UAB Kauno Autobusai, u Litvaniji, bit će bogatiji za 85 trolejbusa,  za što će biti izdvojeno oko 30 miliona eura. Kaunas će trolejbuse kupiti od evropskog proizvođača vozila Solaris Bus & Coach, a ugovor o isporuci sklopljen je krajem proše godine.

U trolejbuse koje je naručio Kaunas može se smjestiti 85 putnika, a posjeduju 27 sjedala. Ulaz u trolejbus je olakšan jer se desna strana trolejbusa spušta kada se zaustavlja. Trolejbusi će svakako imati klime.

Osim toga, trolejbusi će biti opremljeni ekološkim LED osvjetljenjem koje se sastoji od lampe koje osvjetljavaju pantograf i vučne linije. Pored sveobuhvatnog informacionog sistema za putnike, autobus će obuhvatiti i sistem videonadzora uključujući i sistem za snimanje koji će pratiti ne samo putnički prostor, već i kabinu vozača. Bit će instaliran i niz drugih pogodnosti za vozače u naručenim vozilima, čime će rad vozača biti lakši i sigurniji. Ove olakšice uključuju blokadu paljenja, koja će detektovati alkohol u dahu vozača, koji ga sprečava da upali vozilo ukoliko je pio alkohol, navedeno je na stranici proizvođača trolejbusa Sustainable-bus.

Vozila koja će biti isporučena Kaunasu će također imati električnu servo pumpu (EPS) koja se sastoji od dvije pumpe, glavne, instalirane pored vučnog motora i pomoćne. Zahvaljujući ovom rasporedu, čak i kada nema struje koja dolazi iz vučne linije, zbog sistema upravljanja servo upravljačem vozila će i dalje moći da radi.

Jedno vozilo koje bi trebalo po završetku ovog javnog poziva doći u Sarajevo koštat će oko 600.000 eura, dok će jedno vozilo koje će biti isporučeno gradu Kaunasu u Litvaniji koštati oko 353.000 eura.