open-navfaktor-logo
search
Rezultati
Koliko je Vlada Federacije izdvojila za pomoć stanovništvu zbog inflacije i koronavirusa
Jednokratna novčana pomoć od po 100 KM za oko 270.000 nezaposlenih u Federaciji BiH najnovija je mjera pomoći Vlade Federacije BiH u vrijeme inflacije, odnosno, indeksa rasta potrošačkih cijena.
24.09.2022. u 07:51
get url
text
Ministri federalne vlade - Neum

Pomoć za 378.000 penzionera

Prije ove mjere Federalna vlada je donijela Uredbu o pomoći stanovništvu kojom je obuhvaćeno oko pola miliona građana Federacije. U sklopu Uredbe više od 378.000 penzionera je dobilo po 100 KM pomoći, kao i pripadnici boračkih kategorija, njih 100.000. U toku je podjela paketa pomoći u vrijednosti od 500 KM za 17.000 porodica koje su socijalno ugrožene.

Uprkos kritikama opozicije na rad Federalne vlade, rezultati pak govore drugačije.

Prije sadašnje krize uzrokovane ratom u Ukrajini, Vlada Federacije je morala promptno reagirati u vrijeme pandemije koronavirusa, a među prvim mjerema je bilo ograničavanje marže na osnovne životne namirnice.

Uslijedilo je donošenje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih uslijed pandemije novog koronavirusa, takozvani "koronazakon" kroz koji se, kao i Uredbom o interventnim mjerama, podrškom obrtnicima i ostalim mjerama, kompanijama u FBiH dodijelilo oko 260 miliona KM pomoći kako bi uzašli na kraj sa negativnim posljedicama u poslovanju.

Tokom pandemije, privredi FBiH i nižim nivoima vlasti iz federalnog budžeta kroz zakone i uredbe se transferiralo 826,5 miliona KM, a sve u cilju poboljšanja ekonomske stabilnosti.

Ne treba zaboraviti intervenciju Vlade FBiH u pandemiji i kada je riječ o otplati kredita građana kada su mnogi usljed pandemije ostali bez posla.

Odgoda plaćanja kredita 

Naime, 19. marta 2020. godine premijer FBiH Fadil Novalić održao je sastanak sa predstavnicima bankarskog sektora u FBiH i tada je dogovoreno da banke fizičkim i pravnim licima omoguće moratorij, odnosno odgodu plaćanja kredita, a čime su mnoge porodice spašene.

Nakon "koronazakona" Vlada FBiH je usmjerila 100 miliona KM na ime mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u Federaciji BiH. Izdvojeno je 30 miliona za turizam, 30 za industriju, 10 za poljoprivredu, 20 za promet i komunikacije i 10 za kliničke centre.

Početkom godine najniža plaća sa 406 KM Uredbom Vlade FBiH povećana je na 543 KM.

U ovoj godini usvojen je i Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH čijom realizacijom će se u naredne tri godine izdvojiti 225 miliona KM za bolnice, kliničke centre, njihovo efikasnije i kvalitetnije pružanje usluga građanima.

Na kraju, i ove godine je iz federalnog budžeta izdvojeno 239 miliona KM za kantone, općine i gradove.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.