open-navfaktor-logo
search
Drugi šešir
Koliko je važno prvo mjesto u Ligi nacija: Zmajevi u kvalifikacijama za EP izbjegli dvije velesile
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine bit će smještena u drugu jakosnu grupu tokom žrijeba kvalifikacijskih grupa za Evropsko prvenstvo.
26.09.2022. u 13:38
get url
text

Zmajevi su do "drugog šešira" stigli zahvaljujući prvom mjestu u grupi Lige nacija, a na taj način bi kroz kvalifikacije put do Evropskog prvenstva mogao biti lakši.

U drugom šeširu, poput Bosne i Hercegovine, naći će se još Engleska i Francuska, evropske fudbalske velesile koje, sada je sigurno, neće igrati u istoj grupi sa Zmajevima. U drugom šeširu trenutno su još Austrija, Izrael i Vels.

Žrijeb grupa za EURO 2024 bit će održan 9. oktobra. U bubnju neće biti suspendovane Rusije, niti Njemačke koja je domaćin turnira.

Bit će formirano deset grupa - sedam po pet reprezentacija, te tri u kojima će biti šest timova. Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe plasirat će se na završni turnir najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Preostala tri mjesta će se popuniti kroz baraž, u koji je BiH izborila plasman, i koji će nam biti popravni ukoliko se kroz kvalifikacije ne plasiramo u Njemačku.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju u martu naredne godine i trajat će do novembra 2023.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.