open-navfaktor-logo
search
Posljedice pandemije
Koliko je u ovoj godini pao izvoz iz BiH
Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) Vjekoslav Vuković izjavio je da je Bosna i Hercegovina u jeku pandemije imala pad izvoza od 25 posto i pad uvoza od 28 posto, dok je danas minus 11 posto u izvozu i minus 14 posto u uvozu.
22.12.2020. u 15:00
get url
text

Prema podacima ove komore, izvoz iz BiH u deset mjeseci ove godine iznosio je 8,9 milijardi KM, što je manje za 11,2 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je istovremeno uvoz iznosio 14,2 milijarde KM i manji je za 14,8 posto.

- Iza nas je jedna doista teška godina. Vanjskotrgovinska komora BiH je predložila vlastima u BiH na svim nivoima četrdesetak različitih mjera i zahvaljući zajedničkom djelovanju svih tih timova doprinijelo se stabiliziranju naše ekonomije, ali naravno još moramo biti doista oprezni –  istakao je Vuković.

Kada je riječ o zemljama koje najavljuju lockdown, pojasnio je, zapravo se radi o lockdownu za kretanje putnika, dok robe i dalje kontinuirano idu.

- Dakle, ono što smo proizveli, isporučujemo i naravno još uvozimo. Sljedom svih tih mjera zapravo je došlo do amortiziranja ovog pada koji je nekada bio 25 posto izvoza, a sada je minus 11 posto. Očekujemo blagi rast i u idućoj godini, sve ovisi o stranim tržištima na koja najviše izvozimo, a to je prije svega EU, gdje je 72 posto naših roba završava – rekao je Vuković.

Kada je generalno riječ o uvozu i izvozu najveći pad su, kako je dodao, primijetili u autoindustriji, odnosno proizvodnji dijelova u autoindustriji, metalskom sektoru, a tekstilna i drvna industrija su također bili u jakom padu. Međutim, čim je prestao lockdown u zemljama zapadne Evrope počeli smo ponovo izoziti tako da te grane prve bilježe oporavak.

- Nažalost naš turizam, hotelijerstvo, dakle uslužna djelatnost i međunarodni prevoz putnika ostali su i dalje na vrlo niskim granama. Prema pokazateljima, u prošloj godini smo imali osam miliona noćenja, a ove godine oko 700 do 800 hiljada. Jedan strašan pad i zbog toga smo uvijek kao VTK apelirali i na vlast da se pomogne ovoj grani što je više moguće – kazao je Vuković.  

Jedan od  strateških projketa Komore u 2021. godini odnosi se na uslugu digitalne komore. 

- Bili smo pioniri kad smo radili digitalnu transformaciju u BiH, odnosno analizu stanja trenutne digitaliziranosti u svim područjima i granama privrede BiH. Ta faza je završena, potom smo prešli na digitaliziranje komorskog sistema, a sada radimo na digitalnoj komori koja će biti dostupna svim privrednicima u olakšavanju njihovog poslovanja, komunikacije i traženja partnera i investitora - dodao je Vuković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.