open-navfaktor-logo
search
Boračka prava
Koliko je u KS bivših boraca mlađih od 57 godina i da li će imati pravo na pomoć?
U Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo počela je izrada teksta nacrta zakona o izmjenama Zakona o dopunskim pravima boraca kojim će biti propisana i egzistencijalna naknada za određenu kategoriju boraca
04.09.2019. u 07:46
get url
text
Demobilisani borci

U Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo se već pristupilo izradi teksta nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca. U ovom zakonu će, pojašnjavaju, biti propisana i egzistencijalna naknada za demobilisane borce mlađe od 57 godina koji su na evidenciji nezaposlenih i nemaju nikakvih primanja. Takvih demobilisanih boraca u KS je 1.911.

- Ministarstvo je pristupilo izradi teksta nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima boraca Bosne i Hercegovine u kojem će biti propisana i egzistencijalna naknada za demobilisane branioce ispod 57 godina starosti, pod uvjetima kako je to propisano federalnim zakonom koji reguliše ovu oblast. Preuranjeno je govoriti o sadržaju teksta nacrta zakona dok ne prođe proceduru pribavljanja mišljenja od kantonalnih ministarstava pravde i finansija, ali i Ureda za zakonodavstvo KS, i ne bude upućen u redovnu proceduru prema Vladi i Skupštini Kantona Sarajevo - pojašnjavaju nam u Ministarstvu.

Upitali smo koliko je demobilisanih boraca u Sarajevskom kantonu ispod 57 godina koji su na evidenciji nezaposlenihi i nemaju ličnih prihoda?

- Ukupan broj demobilisanih branilaca je 87.877. Na dan 15.04.2019. godine od ovog broja, na evidenciji Službe za zapošljavanje, ukupno je njih 5.859. Od toga je do i sa 57 godina starosti 1.911 osoba, a onih iznad tih godina, do 65. je 3.948 pripadnika oružanih snaga RBiH - kazali su nam.

Dodaju da, ukoliko se kantonalni zakon usvoji po preporuci federalnog zakona, Kanton Sarajevo bi trebalo da osigura 4.586.400,00 KM na godišnjem nivou za isplatu egzistencijalne novčane pomoći borcima.

- Pravo stanje potrebnih sredstava bit će poznato tek nakon što demobilisani branioci predaju zahtjeve za ostvarivanje ovog prava i zavisit će naravno od rješenja ovog pitanja koji u zakonu bude usvojila Skupština Kantona Sarajevo - zaključili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.