open-navfaktor-logo
search
Predložen zakon
Koliko je realno njihovo ukidanje: Od akciza na gorivo se prikupi pola milijarde KM godišnje
Zastupnici SDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas su i formalno u proceduru uputili Prijedlog izmjena Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, kojim se ukidaju akcize na gorivo.
22.02.2022. u 22:07
get url
text

U prijedlogu se obrazlaže da bi time maloprodajna cijena dizela bila niža za 0,35 KM, "što može značajno ublažiti negativne ekonomske posljedice koje dolaze u narednom periodu".

Ipak pitanje je koliko je realno da će ovo biti podržano.

VEZANI TEKST - Nije briga za građane: Šta se sve krije iza SNSD-ovog prijedloga novih stopa PDV-a u BiH

Ovaj prijedlog zastupnika SDP-a stigao je nekoliko dana nakon što su zastupnici SNSD-a u proceduru uputili prijedlog da u Bosni i Hercegovini bude uvedena niža stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne namirnice i lijekove, a viša na luksuz, što je ocijenjeno i kao nerealno, i kao predizborno, posebno imajući u vidu da je upravo i SNSD bio protiv nekih ranijih prijedloga smanjenja stope PDV-a.

Ukidanje akciza na gorivo, njihovo umanjenje i uopće izmjena ovog zakona i ranije je predlagana, ali nije podržana.

- Sve su to inicijative koje zahtijevaju ozbiljnu analizu samih novih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva. Kada je u pitanju SNSD-ov prijedlog o dopunama Zakona o PDV-u, to se ne može na takav način raditi. Treba detaljna analiza efekata, i pozitivnih i negativnih. Takva je situacija i kada su u pitanju akcize – stav je Adila Osmanovića, predsjednika Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On je kazao i da bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sa entitetskim vladama trebalo napraviti analizu efekata i onda se kretati u tom pravcu.

- Imaju i druge mogućnosti. Nakon poskupljenja, dolazi do povećanja punjenja budžeta, a onda Vijeće ministara BiH i vlade entiteta trebaju napraviti ozbiljan prijedlog kada su u pitanju najranjivije kategorije, da subvencioniraju osnovne životne namirnice penzionerima... A samo tek tako ići u pravcu da se ukine akciza, teško je govoriti o efektima – dodao je Osmanović.

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate samo u 2021. godini iznosili su 531,2 miliona KM, što nije nezanemariv dio budžeta, prema podacima koje smo dobili od Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Od ovih akciza od 2006. do kraja 2021. godine prikupljeno je više od 7,3 milijarde KM.

Prihodi od akciza na gorivo

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su kazali da izmjena zakona mora proći Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Parlamentarnu skupštinu BiH, te da će oni primjenjivati zakon ako bude usvojen, ali je potrebno vrijeme i njima i poreznim obveznicima da sve usklade.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da je nužno ukinuti akcize na gorivo, a drugo je pitanje da li će političari razumjeti običnog čovjeka. Smatra da ukidanje akciza na gorivo ne bi narušilo stanje u ukupnim prihodima.

- Rečeno je da prihodi ostvareni u januaru nisu bili nikad veći, a situacija kod građana BiH nikad nije bila ozbiljnija i zato je potrebno sada ukinuti akcize na gorivo – dodao je Pavlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.