open-navfaktor-logo
search
Transfer politika
Koliko je novca Salihamidžić potrošio na funkciji sportskog direktora Bayerna?
Hasanu ovoga ljeta zamjeraju što još na Allianz Arenu nisu stigla adekvatna pojačanja koja bi zamijenila Arjena Robbena i Francka Riberyja
03.07.2019. u 10:51
get url
text

Bivši fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Hasan Salihamidžić ulazi u svoju treću sezonu na poziciji sportskog direktora minhenskog Bayerna. Od prvog dana otkako je imenovan na ovu poziciju mediji i javnost baš i nisu bili blagonakloni prema rođenom Jablaničaninu, koji se i za najmanju sitnicu nalazio na meti kritika.

U Bracinu odbranu stao je i Reiner Clamund, nekadašnji predsjednik Bayer Leverkusena, koji je objasnio da posao koji obavlja bivši Zmaj nije uopće lagan, pogotovo u vremenu kada je priličan broj kluba spreman i sposoban platiti velike iznose za angažman najboljih svjetskih fudbalera.

Hasanu ovoga ljeta zamjeraju što još na Allianz Arenu nisu stigla adekvatna pojačanja koja bi zamijenila Arjena Robbena i Francka Riberyja, koji su u proteklim godinama bili pogonska osovina bavarske mašinerije.

Ni činjenica da je doveo svojicu fudbalera koji su prošlog ljeta s Fransukom osvojili Svjetsko prvenstvo nije mnogo pomogla Hasanu Salihamidžiću, koji je ovoga ljeta na tri transfera protrošio 118 miliona eura. Hernandez je plaćen 80 miliona, Pavard 35, a Arp svega tri miliona eura. Istovremeno, Bayern je prodao Matsa Hummelsa Borussiji Dortmund za 34 miliona.

U totalnom zbiru, od dolaska Salihadmižića na funkciju sportskog direktora, Bayern je na pojačanja potrošio 244,5 miliona eura, dok je od prodaje igrača zaradio 150 miliona, a vrijedi istaći da je Braco Leona Goretzku doveo besplatno.

Iako je razlika u ulaznim i izlaznim transferima iznosi viša od 100 miliona, bez obzira na kritike, Salihamidžiću u prilog idu i dvije šampionske titule i trofej DFB Pokala, no izostali su nešto bolji nastupi u Ligi prvaka.

Ova sezona mogla bi biti odlučujuća za Hasanovu sudbinu, s obzirom na to da ugovor traje do narednog ljeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.