open-navfaktor-logo
search
Počeli pregovori
Koliko će u BiH poskupjeti gas, šta predviđa ekspert Bečarević
Energoinvest je počeo pregovore sa ruskim Gazpromom o kupovini gasa za 2022. godinu i očekuju da će se cijene gasa znatno povećati, ali ne znaju koliko.
03.12.2021. u 07:42
get url
text
Energoinvest, Gazprom

Ugovaranje o cijeni gasa sa ruskim isporučiocem Gazprom Exportom se vrši na bazi dugoročno potpisanog ugovora, a za 2022. godinu počeli su pregovori i završavaju se do 31. decembra 2021. godine, saznali smo u Energoinvestu, koji je nadležan za ugovaranje količina i cijene gasa za Bosnu i Hercegovinu.

Pitali smo koliko je puta poskupio gas u ovoj godini.

- Cijene gasa na tržištu ove godine mijenjale su se više puta, pa je čak 71,8 posto cijena gasa za oktobar 2021. veća od cijene gasa koja je bila u januaru 2021. godine. Cijene se određuju za sada kvartalno pa se i poptisuje aneks ugovora sa cijenom za taj kvartal i količinama gasa u tekućoj godini. Cijena gasa za Federaciju BiH je značajno povoljnija u odnosu na cijene gasa na evropskom tržištu – ističu iz Energoinvesta.

U Energoinvestu ne znaju koliko će gas biti skuplji od Nove godine, ali su ipak iznijeli neke svoje pretpostavke.

- Predviđa se da će i u januaru 2022. godine doći do dodatnog poskupljenja cijene gasa, i prognoze su da će za BiH biti novo povećanje od 10 do 15 posto, ali mi u ovom momentu ne možemo sa sigurnošću tvrditi kolika će ta cijena biti, te samim tim i kako će se cijene gasa kretati prema krajnjim potrošačima. Uz ovo želimo napomenuti da je prirodni gas berzanska roba čija cijena se kvartalno koriguje u zavisnosti o promjeni cijena na svjetskoj berzi, prema definisanom indexu promjene cijena koštanja tri izabrana naftna derivata. Uvidom u berze prirodnog gasa evidentno je, a to možete i sami provjeriti, da je od početka 2021. godine došlo do značajnog povećanja cijena prirodnog gasa po čemu se prilagođava i isporučilac Gazprom Export kao i svi svjetski isporučioci – zaključuju iz Energoinvesta.

Almir Bečarević, stručnjak za gas, iznio je za Faktor svoje viđenje o poskupljenju gasa poslije Nove godine i tvrdi da će se sigurno desiti i pretpostavlja da će se nova cijena formirati u jednom od dva moguća scenarija, a koja će se odabrati, saznat ćemo do kraja decembra.

- Sa cijenom gasa sve se iskomplikovalo sa prelaskom BiH u dobavljanju gasa na Turski tok, pa je i Gazprom pokrenuo aktivnost za promjenu cjenovne forme. Od 1997. godine cijena gasa za BiH formirala se na bazi naftne formule u proteklih devet mjeseci. Po toj formi neovisno što se dešava na berzama, kada bi ostala formula nafta i naftni derivati, ova cijena koju Energoinvest dobija, što se tiče Gazproma povećala bi se u prvom i drugom kvartalu naredne godine. Samo u tom slučaju cijena gasa bi išla na trenutnu cijenu od 600 maraka za hiljadu kubika gasa, a to je odredila Vlada FBiH prije petnaestak dana jer je povećana cijena gasa prema Sarajevogasu sa 485 na 599 maraka za hiljadu kubika. Krajnjim potrošačima i dalje ostaje cijena 485 maraka, a razliku će za novembar i decembar finansirati Vlada FBiH i Vlada KS, za šta će morati zajedno izdvojiti oko sedam miliona maraka - kazao je Bečarević, rješavajući dilemu oko poskupljenja gasa koje se desilo u oktobru.

Govoreći o prvom scenariju poskupljenja gasa Bečarević kaže:

- Sigurno je da bi cijene gasa za prvi i drugi kvartal 2022. godine rasle od 10 do 15 posto. To znači daljni porast cijene gasa sa spomenutih 600 maraka bez PDV-a. Na ovu cijenu dodaje se marža Sarajevogasa i potrošači bi plaćali po kubiku sa PDV-om oko 90 feninga, a to je po formuli formiranja cijene nafte i naftnih derivata. Ako bi i dalje neko htio subvencionirati cijenu po kubiku od 90 feninga, trebalo bi skoro 40 miliona maraka za čitavu godinu. Te novce siguran sam ne može izdvojiti niko – tvrdi naš sagovornik.

U 2021. godini, na svjetskim berzama, prirodni gas je poskupio 110,9 posto. Cijena gasa u Evropi na otvaranju berzovnog trgovanja porasla je iznad 1.140 dolara za 1.000 kubnih metara, podaci su ICE berze.

- Drugi scenarij je najgori po Bosnu i Hercegovinu, da se sa Gazpromom potpiše ugovor po naftnoj formuli i cijeni gasa na berzama. Ako Energoinvest pristane na ovo, cijena gasa bi bila po kubiku između 1,10 i 1,30 maraka za krajnjeg potrošača sa PDV-om. U ovom slučaju da hoće neko da subvencionira krajnjim potrošačima gas, to bi iznosilo oko 80 miliona maraka - zaključio je Bečarević.

Sarajevogas krajnjim potrošačima prema aktulenom cjenovniku naplaćuje gas po sljedećim cijenama:

Cijena jednog kubnog metra gasa sa PDV-om za domaćinstva iznosi 0,714 maraka. Za veliku privredu 0,913 KM, KJKP Toplane Sarajevo 0,714 i malu privredu 0,924 marke.

Nakon povećana cijena gasa i Toplane će u Sarajevu morati povećati cijene grijanja jer osnovni energent za grijanje je prirodni gas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.