open-navfaktor-logo
search
Poskupljenje ili...
Koliko će koštati pojedinačne karte u javnom prijevozu od 1. januara, hoće li Vlada KS i dalje subvencionirati putnike
Korisnici javnog prijevoza u Sarajevu do 31. decembra pojedinačne karte kod oba prijevoznika plaćat će 1,40 KM, ali još nije poznato da li će ova cijena važiti i od početka 2023. godine.
15.12.2022. u 07:53
get url
text

Podsjetimo, od 1. augusta cijena pojedinačne karte za tramvajski i trolejbuski saobraćaj, te autobuski i minibuski kod GRAS-a i Centrotransa iznosi 1,40 KM, umjesto dotadašnjih 1,60 KM.

- Svjesni smo da su cijene na svim poljima povišene, neke čak i udvostručene, stoga smo morali pronaći rješenja kako da zaštitimo građane i od ove vrste poskupljenja. Cijene prijevoznika, kao i troškovi prijevoznika su porasli, međutim uprkos poskupljenjima cijena svih energenata, snižavamo cijenu pojedinačne karte za javni prijevoz. Realna cijena pojedinačne karte, na osnovu poskupljenja koja imamo, za osamdeset feninga veća je od ove koju smo dali našim građanima.

Pored toga što smo našli načine da prijevoznicima subvencioniramo dosadašnju cijenu karte, kako ne bi došlo do poskupljenja kao u većini gradova, uspjeli smo pronaći rješenja za dodatno smanjenje cijene karte. Osluškivali smo potrebe građana i na osnovu svih informacija, u veoma izazovnom vremenu za kućne budžete, nismo mogli dozvoliti da pored svih ostalih poskupljenja, imamo i skuplji javni prijevoz - rekao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta 20. jula. 

Željeli smo saznati kolike će biti cijene karata od 1. januara, te smo upit poslali Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, ali još nismo dobili odgovor na to pitanje.

O cijeni karata pitali smo i Safudina Čengića, generalnog direktora Centrotransa.

- Mi kao prijevoznici nemamo tu ingerenciju. Vlada je donijela odluku da je cijena karata 2 KM, ali je prilikom donošenja odluke zaključkom rekla da će subvencionirati razliku između 1,40 KM i 2 KM. Da li će nastaviti subvencionirati ili neće, odgovor može dati samo Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. I mi smo im poslali upit u vezi s ovim pitanjem - rekao je za Faktor Safudin Čengić.

Prema našim informacijama, uređaji za elektronsku naplatu u GRAS-u bit će programirani na cijenu karata od 1,80 KM za odrasle, odnosno 1,10 KM za djecu. Željeli smo odgovor na ovo pitanje dobiti i u GRAS-u, ali smo naišli na zid šutnje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.