open-navfaktor-logo
search
Poštivanje zakona
Koliko će Hrvatska elektroprivreda od 2023. godine plaćati za eksploataciju Buškog jezera
Novi iznos naknade koju će Hrvatska elektroprivreda (HEP) za eksploataciju Buškog jezera morati plaćati Livnu i Tomislavgradu znat će se tek početkom 2023. godine, rečeno je za Faktor iz Hrvatske elektroprivrede.
22.11.2022. u 20:10
get url
text
Buško jezero

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine jednoglasno su 19. decembra 2021. godine usvojili izmjene Zakona o vodnim naknadama po kojem će HEP ubuduće općinama Livno i Tomislavgrad u Bosni i Hercegovini, plaćati više za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero.

- U skladu sa Zakonom o izdvajanju i usmjeravanju prihoda preduzeća ostvarenog korištenjem hidroakumulacijskih objekata, HEP redovno općinama Livno i Tomislavgrad uplaćuje naknadu na osnovu ostvarene proizvodnje električne energije u iznosu od 0,01 KM po kilovatsatu. Po toj osnovi HEP je u periodu od 2010. do 2021. godine Livnu i Tomislavgradu plaćao godišnju naknadu u prosječnom iznosu od 3,3 miliona KM - navode iz Hrvatske elektroprivrede i dodaju:

- Izmjenama zakona propisano je da će se za izračun visine naknade koristiti onaj kriterij koji će za pojedinu godinu biti povoljniji za jedinice lokalne samouprave – iznos vezan uz ostvarenu proizvodnju ili vezan uz veličinu zauzetog zemljišta, na način da se broj hektara hidroakumulacijom potopljene površine pomnoži s 1.500,00 KM.

VEZANI TEKST - Uvećane naknade za vodu iz Buškog jezera HEP bi trebao isplatiti naredne godine, u Livnu i Tomislavgradu šute

Zato će se i ukupni iznos naknade za 2022. moći utvrditi tek početkom 2023. godine. HEP će kao obveznik naknade postupiti prema izračunu visine naknade i uputi nadležnog nadzornog tijela.

Naime, umjesto dosadašnjih 3,3 miliona KM, ubuduće bi HEP za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero Općini Tomislavgrad i Gradu Livnu trebalo da plaća plaćati 8,3 miliona KM.

Predstavnici vlasti Tomislavgrada i Livna dugo su upozoravali kako je HEP godinama izdvajao premalo za obeštećenje, budući da se pod vodom nalazi oko 5.700 hektara zemljišta.

Zakonskim izmjenama HEP neće plaćati isključivo naknadu na temelju proizvodnje električne energije po kilovatsatu, nego i po potopljenom zemljištu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.