open-navfaktor-logo
search
Crno tržište jede akcize
Koliko BiH gubi svakodnevno zbog naglog povećanja cijena duhana i cigareta
Podaci Uprave za indirektno oporezivanje BiH govore da su prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine u stalnom opadanju, pa su legalna tržišta duhanskih proizvoda od 2010. do 2020. godine palo za više od 56 posto.
09.09.2020. u 08:28
get url
text

- U sedam mjeseci 2020. godine prikupljeno je 447,3 miliona maraka, dok je u istom periodu 2019. godine ukupno prikupljeno 535,7 miliona maraka. To znači da je zabilježen pad prihoda od akciza na duhan i duhanske prerađevine iznosio 88,4 miliona maraka – izjavio je za Faktor Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).

Uprava za indirektno oporezivanje, pojašnjava Kovačević, u proteklih sedam mjeseci 2020. godine provela je brojne aktivnosti na terenu, i oduzete su značajne količine cigareta i duhana koji su se prodavali bez akciznih markica, koje izdaje UIO, što znači da se radi o nelegalnoj prodaji ovih proizvoda na tržištu BiH.

- Ukupna vrijednost oduzete robe iznosila je oko 1,5 milion maraka, što je duplo više u odnosu na oduzeti duhan i cigarete u istom periodu prošle 2019. godine – ističe naš sagovornik.

I ovi podaci govore o povećanju crnog tržišta. Zato je UIO pokrenula akciju Stop švercu, gdje pozivamo građane BiH da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 potpuno besplatno i anonimno dojave bilo kakvu utaju indirektnih poreza, a posebno nezakonitu prodaju cigareta i duhana, koji nisu obilježeni akciznim markicama UIO. Ovdje posebno naglašavamo da se radi o proizvodima koji nemaju apsolutno nikakve dokaze o porijeklu, ne zna se ko je te robu proizveo i ne zna se šta je sastav tih proizvoda, tako da pored šetetnosti koje ti proizvodi izazivaju za zdravlje ljudi, postoji opasnost od dadatnog lošeg uticaja na zdravlje jer se ne zna sastav istih, upozorava Kovačević.

- Moram istaći da je poziv građanima BiH da prijave nezakonitu prodaju naišao na veliki odaziv, te je UIO na osnovu poziva građana već provela nekoliko aktivnosti na terenu i oduzela duhan i cigarete koji su se prodavali na crnom tržištu. Zato i dalje pozivamo građane da nam dojave bilo kakvu nezakonitu prodaju – poruka je Kovačevića.

Akcize na duhan i duhanske proizvode počele su se uvoditi u Bosni i Hercegovini 2009. godine. Da nešto ne štima na tržištu jasno je bilo već 2013. godine, kada prvi put od uvođenja akciza 2009. godine dolazi do pada iznosa novca prikupljenog po ovom osnovu. Nakratko je priliv novca poboljšan oporezivanjem i rezanog duhana, ali dugoročne projekcije su da prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine neće rasti dok broj pušača u našoj zemlji u posljednjih osam godina nije doživio drastične promjene.

Legalno tržište duhanskih proizvoda je od 2010. do 2020. godine palo za više od 56 posto, što za posljedicu ima ogromne gubitke u svim budžetima, upozoravaju ekonomski stručnjaci, predstavnici duhanske industrije, jer su akcize brzo rasle, a trebale su postepeno, i od toga najveću korist ima crno tržište duhana i cigareta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.