open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Kolike su kazne za prodavanje i bacanje petardi u Sarajevu
Novogodišnji praznici u našoj zemlji svake godine podrazumijevaju i upotrebu petardi i raznih drugih pirotehničkih sredstava.
19.12.2020. u 19:00
get url
text

U svijesti ljudi kao da je ukorijenjeno da se drugačije ne može obilježiti taj svečani ulazak u Novu godinu. Svaka godina po pravilu donese i nekoliko nemilih ishoda, povreda i nezgoda prilikom korištenja petardi, a da ne govorimo o traumama male djece i životinja poput pasa koji su često nenamjerne ili namjerne žrtve upotrebe pirotehnike.

Svake godine, pa i ove nadležni apeluju da se ova sredstva ne koriste, pa nas je zanimalo kakve su i kolike kazne za korištenje petardi i pirotehnike.

- Zbog upotrebe pirotehničkih sredstava shodno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira propisane su kazne u iznosu od 300 do 900 KM, za roditelje, odnosno staraoce maloljetnih prekršilaca, prekršajne sankcije su od 400 do 1.200 KM – kaže za Faktor Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Da bi se ova štetna i opasna pojava preduprijedila i izbjegle neželjene posljedice, Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo preduzima planske mjere.

- Policijski službenici u uniformi i građanskim odijelima bit će angažirani na lokacijama gdje se može očekivati preprodaja i upotreba ovih sredstava. Također, u saradnji sa nadležnim inspekcijama provodit će se aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i onemogućavanja preprodaje ovih sredstava, uz preduzimanje zakonskih mjera prema osobama koje se njom bave. Uprava policije apeluje na građane, a posebno na roditelje, da poduzmu sve kako bi se korištenje pirotehničkih sredstava izbjeglo, a time i spriječilo eventualno povređivanje osoba, kao i sve druge neželjene posljedice do kojih dolazi korištenjem pirotehničkih sredstava – kaže Hadžiabdić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.