open-navfaktor-logo
search
U šta se ulaže
Kolike su bile ovogodišnje direktne strane investicije u Bosni i Hercegovini
Direktne strane investicije u Bosni i Hercegovini u 2021. godini iznosile su 971,2 miliona maraka i veće su u odnosu na 2020. godinu za 32 posto. Iako je bilo i povećanja direktnih stranih investicija u 2021, u prvom kvartalu ove godine smanjen je priliv stranih investicija, potvrdili su iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH.
05.09.2022. u 07:50
get url
text

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) ističu da uglavnom u ovoj godini postojeći investitori ulažu u proširenje svojih poslova, a da je malo novih ulaganja u BiH, kao i novih projekata.

Koliko je bilo direktnih stranih investicija, a koliko su postojeći investitori reinvestirali u svoje firme?

- I prethodnih godina smo u nekoliko navrata bilježili pad investicija u prvom kvartalu, da bi potom u drugom i trećem došlo do rasta priliva investicija. Stoga je još rano govoriti o trendu investiranja u 2022. godini. Većina investicija realiziranih u 2021. godini odnosi se na reinvestiranje postojećih kompanija koje posluju u BiH. I tu nema ništa loše. Važno je da investiraju jer svaka i reinvesticija donosi nova zapošljavanja, što je najvažniji segment investicije. Ne posjedujemo odvojene podatake o investicijama koje su proizišle iz novih realiziranih projekata i onih proizišlih iz reinvestiranja - ističu iz FIPA-e.

Prošlogodišnji iznos direktnih stranih ulaganja u BiH je najveći od 2009. godine.

- Prilivi investicija se mogu okarakterizirati kao ohrabrujući jer su u 2021. godini za 250 miliona veći nego u 2020. Trend rasta reinvestirane zarade postojećih preduzeća sa stranim investicijama iz 2020. godine se nastavio i u 2021. godini. Generalno posmatrajući priliv stranih ulaganja po godinama u BiH, bili su sa mailim iznosima, ukoliko se strana ulaganja porede s evropskim ili svjetskim tokovima. Ali s druge strane, možemo biti zadovoljni s obzirom na političku nestabilnost u našoj zemlji koja plaši strane investitore, posebno polazeći od pretpostavke da je politička stabilnost osnovni preduvjet za ulaganje – upozoravaju iz Agencije.

Koje su zemlje u BiH tokom prošle i ove godine najviše investirale i koje su to privredne oblasti u koje su ulagali?

- Zemlje koje su u Bosnu i Hercegovinu u 2021. godini najviše investirale su Švicarska 210,8 miliona maraka, Turska 147 miliona i Velika Britanija 126,1 miliona maraka. Zemlje koje slijede su registrovale značajnija povećanja kapitala u 2021. godini su Austrija - 96,1 milion maraka, Hrvatska - 82, Srbija - 79,5, Njemačka - 76,9, Slovenija - 70,7 i Italija – 58,7 miliona maraka – ističu iz FIPA-e.

Posmatrano po djelatnostima, najviše stranih investicija u 2021. godini je realizovano u okviru trgovine na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, 172,9 miliona KM. Zatim u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim mašina  i opreme, 114,1 miliona KM i proizvodnja baznih metala 102,7 miliona KM. Uz navedene djelatnosti značajno povećanje registrovano je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija u iznosu od 82,7 maraka. U trgovinu na veliko uloženo je 78,1 milion stranih investicija, a u proizvodnja papira 64,4 miliona maraka, podaci su FIPA-e.

Kao uzrok smanjenju stranih investicija odgovaraju iz Agencija za unapređenje stranih investicija BiH, navode utjecaj pandemije koronavirusa koji se i dalje osjeća u globalnim privrednim tokovima, agresija Rusije na Ukrajinu. Svaki poremećaj u Evropi ili svijetu u privredi direktno utječe i na privredne aktivnosti u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.