open-navfaktor-logo
search
Uputili zahtjev
Kolika je plaća doktora u TK: Zdravstveni radnici održali štrajk upozorenja i traže povećanje satnice
Zdravstveni radnici u Tuzlanskom kantonu održali su danas polusatni štrajk upozorenja, koji će održavati svakoga dana do petka. Ukoliko u toku ove sedmice Vlada TK i resorno ministarstvo ne ispune zahtjev o povećanju satnice sa 2,51 na tri marke, zdravstveni radnici će od ponedjeljka, 19. septembra, stupiti u generalni štrajk.
12.09.2022. u 12:49
get url
text
Štrajk upozorenja na UKC-u Tuzla

- Mi smo još u maju tražili povećanje satnice na tri marke, ali se Vlada TK od tada nije oglasila. Mi smo primorani da na ovaj način iskažemo zadovoljstvo. Imenovali pregovarački tim u kojem su predstavnici dva sindikata, odnosno predstvnici zdravstvenih radnika i doktora, a od Vlade TK tražimo sastanak u srijedu u 12 sati - rekao je dr. Esad Brkić, potpredsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) na okupljanje zdravstvenih radnika u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Dodajmo da u TK zdravstvene radnike, pored spomenutog sindikata, predstavlja i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, koji je nedavno dobio reprezentativnost. Zahtjev i jednih i drugih je samo jedan, povećanje satnice.

- Osnovna plaća ljekara specijaliste s koeficijentom 5,0 iznosi 2.037 KM, to je oko 1.000 eura. Doktor sa subspecijalizacijom ima koeficijent 5,4 i plaću oko 2.300 KM. Dodaci na plaću u okviru zdravstvenog sistema su nešto drugo. Jedan mlad specijalista mora imati pet do sedam dežurstava mjesečno - kaže dr. Brkić.

Predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK dr. Elvira Konjić rekla je da očekuje odgovor na zahtjev za pregovore.

- Očekujemo razum i da se ovo riješi dogovorom i bez dodatnog dizanja tenzije. Mi smo za održavanje javnog zdravstveniog sektora i bolju uslugu. Mi ne tražimo nove pregovore o Kolektivnog ugovora, samo izmjenu jednog člana, dakle, korekciju - rekla je dr. Konjić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.