open-navfaktor-logo
search
Slijedi potpisivanje
Kolektivni ugovor u TK: Minimalna plaća za oblast visokog obrazovanja iznosit će 570 KM
Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je danas kolektivni ugovor za zaposlene u oblasti visokog obrazovanja, koji će biti potpisan na tri godine i važit će od momenta potpisivanja.
11.01.2022. u 14:02
get url
text
Ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković

- Mi smo kroz kolektivni ugovor sa sindikatima visokog obrazovanja, u decembru prošle godine, dogovorili povećanje plaća za 8,6 posto, a zagarantovani regres je 500 KM. Zbog toga smo kroz ovaj kolektivni ugovor veću pažnju posvetili poboljšanju statusa nenastvanog osoblja - rekao je ministar obrazovanja i nauke TK Elvis Baraković.

Inače, ovo je po prvi put da se oblast visokog obrazovanja na području Tuzlanskog kantona regulira kolektivnim ugovorom.

- Bolje smo definirali organizaciju rada, prekovremeni i noćni rad te rad u smjenama. Uz veća prava nenanstavnog osoblja bolje su definirani odmori i odsustva s posla, a određena je i minimalna plaća koja iznosi 570 KM. Prvi put se uvodi i ocjena rada nenanstavnog osoblja. Rukovodstvo fakulteta i univerziteta će za tu namjenu sačiniti pravilnike, a sama ocjena će nositi dodatne benificije za zaposlenike - pojasnio je Baraković.

Kolektivnim ugovorom su definirani i dodaci na plaću, naknade za ishranu i prijevoz, kao i naknade u slučaju smrti zaposlenika i članova njihovih porodica. Defininirane su otpremnina i otpremnina za tehnološki višak, a posebna sekcija je posvećena zabrani diskriminacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.