open-navfaktor-logo
search
Posljednji pozdrav
Kolege o Seadu Hadžijahiću: Bio nam je i učitelj i prijatelj, imao je sjajan smisao za humor
Sead Hadžijahić, jedan od pionira sportskog novinarstva koji je karijeru počeo davne 1969. godine, preminuo je u Sarajevu u 78. godini od posljedica višegodišnje borbe sa dijabetesom.
19.11.2020. u 15:24
get url
text

Jedan od najprepoznatljivijih sportskih komentatora u regiji, cijeli svoj radni vijek proveo je radeći i gradeći Televiziju BiH, odnosno nekadašnju Televiziju Sarajevo, a bogato znanje i iskustvo stečeno tokom četiri decenije predanog rada je nesebično prenosio na mlađe generacije novinara.

VEZANI TEKST - Preminuo Sead Hadžijahić, pionir bh. sportskog novinarstva

Njegov odlazak rastužio je cjelokupnu bh. javnost, a posebno njegove kolege i prijatelje koji su imali priliku da rade i da se druže s njim.  


 - Sead Hadžijahić je bio jedan od najistaknutijih sportskih novinara Bosne i Hercegovine. Veoma mlad se počeo baviti novinarstvom. Kada je završio Pravni fakultet u Sarajevu zaposlio se u Televiziji Sarajevo, tada je urednik sportske redakcije bio Sreto Šćepanović. Mislim da je pratio čak devet olimpijskih igara. Na nekoliko igara smo bili zajedno, a posljednji put smo zajedno bili na OI u Lilehameru. Sejo i ja smo iz Barcelone direktno prenosili svečano otvaranje i stigli u posljednji čas iz Sarajeva nekim malim specijalnim avionom. Nismo imali vremena za pripremu, ali kažu da je taj prijenos bio uspješan i historijski. Nakon toga bile su prekinute telefonske veze, nismo mogli svakodnevno da se javljamo. Ispratili smo olimpijske igre u Barceloni. Ovo je tužan trenutak za bosanskohercegovačko novinarstvo. Sejo je bio jedan fini čovjek, jedan krasan otac. Njegov sin Mirza Hadžijahić je poznati sportista. To je sportska porodica i Sejina smrt je veliki gubitak za bh. novinarstvo i grad Sarajevo – kaže za Faktor Nikola Bilić.

Nikola Bilić i Sead Hadžijahić


Medina Šehić, urednica sportske redakcije BHT 1, naglašava da je Hadžijahić bio istinski doajen sportskog novinarstva u jugoslovenskim okvirima.

- Osim što je bio kvalitetan sportski novinar i komentator, bio je izuzetan čovjek. On nam je bio i učitelj i prijatelj i zaista osjećam ogromnu tugu zbog gubitka tako velike osobe - rekla je za Faktor Medina Šehić, urednica sportske redakcije BHT1.

Prigodnim riječima od doajena bh. novinarstva se oprostio i Sabahudin Topalbećirević, poznati sportski komentator i jedan od mnogobrojnih Hadžijahićevih učenika.


- Ne može pod kožu više. Teška godina, baš teška. Umro je Sead Hadžijahić, moj prvi šef i urednik na TV BiH. Od stare sarajevske redakcije koja se razbježala po svijetu 1992. godine Sejo je ostao u Sivom domu, radio čestito i pošteno svoj posao. Bio je vrlo inteligentan i imao sjajan smisao za humor, prepoznao je nešto u meni i doveo na TV BiH koja je bila stub svega što ta profesija čini, stub odbrane, ugleda države i same televizije. Ostat će upamćen da je još u onoj Jugoslaviji svojim prijenosima dočarao osvajanje titula prvaka Evrope KK Bosna, KK Jedinstvo Aida, RK Borac. Meni je dao odriješene ruke i najzaslužniji je za sve što sam postigao. Njemu najviše dugujem, hvala ti, Sejo, i neka ti je lahka bosanska zemlja - napisao je Topalbećirević na Facebooku.


Sead Hadžijahić je rođen 14. maja 1943. godine u Zagrebu. Tokom karijere realizovao je više od 2.000 televizijskih prijenosa i izvještavao s 9 olimpijskih igara, uključujući sarajevsku na kojoj je bio jedan od rukovodilaca kompletnog programsko-produkcijskog projekta tadašnjeg JRT-a.

Ostat će upamćeno da je prenosio i komentarisao utakmice sva tri evropska klupska prvaka iz naše zemlje u njihovom pohodu na kontinentalni vrh: kada su košarkašice Jedinstva pobijedile Primiđi, a rukometaši Borca slavili protiv Federicije, te zajedno sa Zoranom Popovskim bio dijelom trijumfa košarkaša Bosne nad Emersonom, događaja koji je ostavio poseban pečat u historiji našeg sporta.

Bio je prvi urednik sportskog programa Televizije BiH, a posljednjih godina posebno se posvetio radu s mlađim generacijama novinara kojima je bio učitelj i mentor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.