open-navfaktor-logo
search
Obilježavanje godišnjice
Koldžo: U Pofalićima za Dan Općine Novo Sarajevo otvaramo najveći kružni tok
Dan Općine Novo Sarajevo danas će se obilježiti odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima i sjećanjem na Pofalićku bitku kada su branioci 16. maja 1992. godine, pobijedili agresora na Bosnu i Hercegovinu.
16.05.2020. u 08:37
get url
text
Pofalićka bitka 1992

U zoru 16. maja 1992. godine, jedan sat ranije nego što su agresori očekivali, Armija Republike Bosne i Hercegovine iako slabo naoružana pobijedila je neprijatelja i osujetila njegove namjere i tako spriječila potpunu blokadu Sarajeva.

Pofalićka bitka predstavlja bitku za Sarajevo, agresorske snage su željele da presijeku grad na dva dijela tako što bi spojili Pofaliće sa tada opkoljenom Grbavicom. Plan je bio da se grad presječe linijom Vogošća-Žuč-Pofalići-kasarna Maršal Tito-Grbavica. 

Povodom obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo 16. maja 2016. godine otvoren je Memorijalni centar "Novo Sarajevo" posvećen ratnim vojnim jedinicama odbrambeno - oslobodilačkog rata iz perioda 1992-1995. godina sa područja Novog Sarajeva. 

{$galerijaFotografija}

Ove godine morali smo odustati od svih manifestacija u kojima je učestvovao veliki broj građana, ali sada to nije moguće zbog pandemije koronavirusa, kazao je na početku razgovora za Faktor Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo.

- Međutim, u malom broju, odat ćemo počast svim šehidima i poginulim borcima, jer 16. maj je i Dan obilježavanja Pofalićke bitke. Odat ćemo počast na spomen obilježju Djeci ubijenoj u opkoljenom Sarajevu, Šehidskom mezarju Kovači, na spomen obilježijima u Velešićima i Pofalićima. Na žalost kao minulih godina neće biti svečanih sjednica, dodjela općinskih priznanja, sportskih takmičenja – pojasnio je Koldžo.

Danas, 16. maja svečano otvaramo novoizgrađeni kružni toka na spoju ulica Hamdije Čemerlića – Put života u naselju Pofalići, kod zgrade Energoinvesta, ističe načelnik i dodaje:

- Radi se o jednom od strateških projekata Općine Novo Sarajevo kojim će se poboljšati funkcionalnost ove velike raskrsnice, te rasteretiti saobraćaj iz pravca naselja Pofalići I i II. Budući da ovaj kružni tok obuhvata 18 ulaznih i izlaznih saobraćajnih traka u opsegu, kao takav jedan je od najvećih kružnih tokova na području Kantona Sarajevo. Ukupna vrijednost realizacije navedenog projekta je 1,5 miliona maraka od čega je Općina Novo Sarajevo učestvovala sa 700.000, a Direkcija za puteve KS 800.000 maraka.

Načelnik Novog Sarajeva ističe da su i pored mjera poduzeti u sprječavanju širenja koronavirusa radi na niz značajnih projekata na putnoj infrastrukturi, vodovodnoj mreži, izgradnji dječijih igrališta, uređenju šetališta, biciklističkih staza i utopljavanja zgrada.

- Nastavili smo sve započete projekte i uspjeli sačuvati zdravlje građana, jer u našoj općini mnogo je visokih stambenih zgrada, ali smo uspjeli poduzetim mjerama koje je provodila Civilna zaštita, da ne oboli mnogo građana obzirom da na malom prostoru živi na hiljade stanovnika. Bez obzira na otežane uvjete u vrijeme korona virusa nastavili smo sa materijalnom pomoći penzionerima sa najnižim penzijama, porodiljama, sugrađanima u stanju socijalne potrebe i tako ćemo i nastaviti bez obzira na sve probleme koje imamo i koje ćemo imati – zaključuje Koldžo.

Memorijalni centar "Novo Sarajevo", 15.05.2020.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.