open-navfaktor-logo
search
Novo Sarajevo
Koldžo: Stiže novčana pomoć djeci, penzionerima, nezaposlenima, borcima, preduzećima vrijedna 3,7 miliona KM
Općina Novo Sarajevo provest će 14 mjera podrške i pomoći za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, namijenjenih građanima i privrednicima sa područja ove lokalne zajednice.
12.06.2020. u 14:04
get url
text
Nedžad Koldžo

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo na press konferenciji je istakao da je cilj da se pomogne najugroženijim kategorijama stanovništva sa područja općine, koje nisu obuhvaćene ni jednom od mjera koje se poduzimaju u Kantonu Sarajevo i na nivou Federacije BiH.

- Predviđena je i pomoć osobama koje su ostale bez posla u iznosu od 150 hiljada maraka. U ovom slučaju pomažemo onim sugrađanima koji su dobili otkaz, a nemaju pravo da dobijaju naknadu sa biroa za zapošljavanje. Oni će dobijati istu sumu koje daje i biro onima koji imaju pravo na mjesečnu naknadu, a to je oko 370 maraka  – kazao je načelnik.

Biro za zapošljavanje Novo Sarajevo napravio je spisak radnika koji su ostali bez posla, a nemaju pravo na naknadu i evidentirano je 80 osoba. To su radnici koji su se na biro prijavili od 18. marta do 1. juna.

Penzioneri su glavna briga Općine, riječi su načelnika, kojima se pomagalo i ranije, a sada će uvećati tu pomoć.

- Za penzionere sa najnižim primanjima izdvojeno je iz budžeta 152 hiljade maraka. Namjera nam je da svim penzionerima koji imaju i najniža primanja podijelimo jednokratnu pomoć po 50 maraka. Dobili smo podatke iz PIO/MIO i on su nam potvrdili da 7.035 penzionera u općini prima najnižu penziju. Sredstva će dobiti uz penziju naredni mjesec - kazao je načelnik.

Jednokratna pomoć dodjelit će se i demobilisanim borcima koji su na birou za zapošljavanje i za to je namijenjeno 150 hiljada maraka.

Djeca koja primaju dječiji dodatak također će dobiti novčanu pomoć i za to je predviđeno oko 138 hiljada maraka. U zavisnosti od broja koji primaju dječiji dodatak dobit će još jednokratnu pomoć od 100 do 150 maraka, istaknuto je na press konferenciji.

- Novčanu pomoć od Općine Novo Sarajevo dobit će privrednici, javna preduzeća, humanitarne organizacije, narodne kuhinje, institucijama za sport i kulturu, dijelit će se plastenici građanima, sufinansirat će se i samozapošljavanje. Subvencionirat će se kamate na kratkoročne kredite privatnim poduzetnicima i na svih 14 mjera iz budžeta će se potrošiti 3,7 miliona maraka – kazao je Koldžo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.