open-navfaktor-logo
search
Velika iščekivanja
Koldžo o spasu Zraka: Čekamo da Austrijanci potpišu ugovor, tražimo bankarsku garanciju za naplatu avansa
- Do sredine naredne sedmice očekujemo da nam naši poslovni partneri iz Austrije vrate potpisan nacrt ugovora o proizvodnji nišanskih sprava - kaže za Faktor Nedžad Koldžo, direktor Zraka, sarajevske kompanije namjenske industrije. 
27.11.2022. u 14:00
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Spas za Zrak trebao bi stići iz Austrije: Direktor Koldžo umjereni optimista, Sindikat oprezan, traži ostavku

Zrak je godinama u velikim finansijskim problemima, radnicima se duguje najmanje sedam plaća, a nedavno su dobili tek topli obrok u iznosu od 186 KM. U potpunoj realizaciji posla sa Austrijancima pojavio se problem koji se mogao i očekivati.

- Sada je potrebno da se nađe bankarska garancija kako bi se naplatio avans. Imamo obećanu pomoć Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, premijera Fadila Novalića, ali moram reći da nailazimo i na nezainteresovanost pojedinih ministarstava uključenih u ovaj projekat.

Takva su vremena, izbori su završeni, rade se politička preslagivanja..., ali to nije u našem domenu - ističe Koldžo. 

VEZANI TEKST - Sindikat Zraka: Tehnički direktor radnicima prijeti čakijom i šarafcigerom, nismo primili sedam plaća

Dodaje kako Zrak posluje u posebnom bankarskom aranžmanu.

- Mi smo upućeni na Razvojnu banku po Zakonu o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava FBiH, ali ona ne može dati tu garanciju. Mi smo uradili sve što je u našoj moći. Vjerujemo da će se iznaći rješenje.

Ako sve bude kako smo planirali, u Austriji ćemo dobiti sigurno tržište i zatim krenuti u stabilizaciju Zraka koji bi tako prestao biti problem Vlade FBiH - naglašava Koldžo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.