open-navfaktor-logo
search
Rado će mu objasniti
Koldžo o rješenju Vlade KS za "Zrak": Čini mi se da ministar Delić ne zna o čemu priča
Nedžad Koldžo, aktuelni direktor preduzeća namjenske industrije "Zrak" Sarajevo, koje je u većinskom vlasništvu Federacije BiH, izjavio je da iz Vlade Kantona Sarajevo nije imao bilo kakve pozive niti na razgovore, niti mu je stigla bilo kakva ponuda s kantonalnog nivoa o evetualnom rješavanju problema ove firme.
12.09.2022. u 17:12
get url
text
get url
text

Podsjećanja radi, ministar privrede KS Adnan Delić objavio je kako "Vlada KS ima rješenje za rasplet situacije u ovom preduzeću" i pozvao Vladu FBiH da preda vlasištvo u "Zraku" Kantonalnoj vladi.

- Podržavam sve što može pomoći našoj kompaniji, ali u onome što sam pročitao u medijima nema nikakvih detalja, a čini mi se ni da kantonalni ministar ne zna o čemu priča. Zna se da je Vlada FBiH većinski vlasnik s 51 posto i zna se da je 49 posto kapitala privatno vlasništvo. Stoga je jasno i s kim se može pregovarati o bilo kakvim preuzimanjima i upravljanju preduzećem. Ako neko zaista hoće da pomogne onda treba da dođe na prave adrese i ponudi rješenje, pridržavajući se zakona i propisa. Mi u "Zraku" ne odbijamo nijedan vid pomoći, ali ako neko stvarno želi da pomogne.

VEZANI TEKST - Melez: U Binasu počela proizvodnja, traže nove radnike, ali je u Zraku i dalje očajno

Bojim se da se ministar Delić nije uopće upoznao sa situacijom u "Zraku". Prvo treba znati da je preduzeće pod konsolidacijom, a stečaj su pokrenuli neki sadašnji i neki bivši radnici, penzioneri. Naravno da se borimo da stečaja ne bude, nego da dođe do poravnanja, ali ne može niko mimo suda bilo šta rješavati. Rado ćemo sve to objasniti ministru Deliću, ako dođe i kod nas da razgovaramo, a ne samo putem nekih svojih kanala da organizira sastanke u Sindikatu i onda plasira priču o preuzimanju, a da čak ne ponudi odgovor ni kako misli da kanton može upravljati namjenskom inustrijom, kada je ta oblast uređena propisima Federacije BiH i Bosne i Hercegovine – rekao je Koldžo.

Dodao je da će i on i predsjednik Nadzornog odbora "Zraka" vrlo rado kantonalnom ministru Deliću predočiti kompletnu problematiku "Zraka", poslovanje, genezu nastanka dugovanja i blokade koje postoje.

Kada je riječ o eventualnoj mogućnosti preuzimanja "Zraka" bivši direktor ove kompanije Ismo Hebibović kaže:

- Ako ovu problematiku počne rješavati opet neki samozvani sindikat, prodajući imovinu kao do sada, bojim se da od firme neće ostati ništa. Sada se u svemu ponovno pojavljuju sa zahtjevima i neki ljudi koji su svoja potraživanja putem tužbi već naplatili, a i dalje traže naplatu od Federalne vlade. Kada je u pitanju ponuda iz Kantonalne vlade, pretpostavljam da bi ministru privrede trebalo biti poznato da je "Zrak" dioničko društvo i da je, ukoliko neko želi kupiti dionice, put vrlo jasan. Postoji Berza, postoje brokerske kuće, zna se kako se iskazuje interes i za preuzimanje frime, odnosno da se to vrši kupovinom dionica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.