open-navfaktor-logo
search
Intervju
Koldžo: Imovina Zraka je pod hipotekom i ne možemo dobiti kredit, ipak vjerujem da će firma opstati
Firma Zrak iz Sarajeva jedina je koja proizvodi optičke elemente i nišanske sprave za namjensku industriju na prostoru države Bosne i Hercegovine, ali i bivše države Jugoslavije, a dovedena je do samog gašenja, nakon 75 godina postojanja.
26.05.2022. u 11:38
get url
text

- U Zraku je trenutno zaposleno oko 80 radnika. Prije agresije na BiH ova firma zapošljavala je četiri hiljade ljudi. Problemi u poslovanju počeli su prije 15 godina. To se prije svega odnosi na enormne dugove. Zrak će preživjeti ako Vlada Federacije BiH kao većinski vlasnik shvati svoju ulogu i obaveze. Da ne vjerujem da se Zrak ne može spasiti, ne bih se prihvatio ove funkcije - ističe za Faktor Nedžad Koldžo, direktor Zraka.

Na koji način Zrak može opstati?

- Vlada Federacije Bosne i Hercegovine većinski je vlasnik sa 51 posto i donijela je odluku da Zrak krene u proces konsolidacije. To je pokušaj da se na neki način pomogne ovoj firmi. Ali konsolidacija ima i negativnih efekata. 

Ukupna dugovanja Zraka su oko 16 miliona maraka. Od ove sume desetak miliona dugujemo Poreznoj upravi Federacije BiH, malo manje od jednog miliona Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Sreća je što nemamo mnogo dugova prema dobavljačima i imamo dovoljno sirovina za našu osnovnu proizvodnju.

Radnicima Zrak duguje više od pet miliona maraka i to radnicima koji su prije desetak godina tužili firmu zbog neisplaćenih plaća. Zrak je tužilo više od 100 radnika koji su sada u penziji i oni su nedavno štrajkovali pred zgradom Vlade FBiH. Sve bivše vlade u FBiH probleme Zraka i dugovanja su gurali pod tepih nadajući se da će Zrak dići kredit i vratiti svoje dugove. Imovinu koju Zrak posjeduje neko je kompletnu stavio pod hipoteku. Zato Zrak ne može ništa založiti da bi dobio kredit, a dugovi su i veći nego vrijednost imovine Zraka koja se nalazi u Buča Potoku. Niko ne može ni kupiti zemljište ni proizvodnu zgradu da bi se tu, kako se neosnovano nagađa, izgradile zgrade.

Kada sam došao za direktora Zraka prije četiri mjeseca, zatekao sam četiri ugovora koji su bili potpisani, a koji nisu realizovani jer su uzeli avanse i potrošili pare, a nisu ništa proizveli. Mi smo sada sve proizveli što je bilo u ta četiri ugovora. Nešto smo od toga naplatili od Srbije - ističe Koldžo.

Šta se desilo pa je Zrak krenuo u propast?

Zrak je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bio samo jedan dio sistema u namjenskoj industriji u bivšoj Jugoslaviji. Firma proizvodi sve nišanske, elektroničke i sprave precizne mehanike za svo oružje koje se proizvodilo u sistemu namjenske industrije. Zrak je pravio optičke sisteme za haubice, topove, minobacače, protivavionske topove... Niko ne kupuje posebno oružje, a posebno nišane, već se to prodaje sve zajedno. Zrak je svoju proizvodnju više od 90 posto plasirao preko onih koji su prodavali oružje. U to vrijeme Zrak je u prodaji i proizvodnji bio u vezi s firmom Bratstvo iz Novog Travnika. Kada je i ova firma nagomilala probleme u poslovanju, došlo je do problema i u Zraku.

Ima li spasa za Zrak jer ova firma je i dalje sposobna da izrađuje kvalitetne nišanske sprave? 

- Pokušavamo naći nekog strateškog partnera s kojim bismo radili. Vrlo teško je na tržištu nastupati sam. Životni vijek jednog nišanskog sistema je najmanje kao i samog oružja, a vrlo često ima i duži vijek trajanja. Dakle, ne mogu se prodavati rezervni dijelovi za oružje koje ste nekada prodali, zato što je nišanska sprava trajnija  od nekog oružja. Zrak posljednjih nekoliko godina pravi nišanske sprave za firme koje proizvode naoružanje. Problem je što je proizvodnja naoružanja u Bosni i Hercegovini komplikovana. "Milion" je različitih kontrola i blokada u poslovanju. Ne može se oružje prodavati bilo kome.

Odlaze stručni radnici, a Zrak je pravio složene nišanske sisteme, kako ponovo početi sa ovim proizvodima koji su cijenjeni u svijetu?

- Zrak se već 15 godina bori kako će opstati. Kriza je dovela do ogromnog smanjenja broja radnika. Firmu je napustilo dvadesetak stručnih radnika, za koje ćemo teško naći zamjenu. Zrak i dalje proizvodi isto što je proizvodio pedesetih godina prošlog stoljeća. Tek sada pokušavamo da uložimo i u razvoj, kako bismo uhvatili korak sa naprednom tehnologijom. U vrijeme dronova, lasera, termovizijskih kamera, ne možete prodavati iste stvari koje ste prodavali pedesetih godina prošlog stoljeća. Bez obzira na sve Zrak ima odgovarajući mašinski park i može modernizovati postojeću opremu, ali treba modernizovati i proizvodni asortiman. Počeli smo sa modernizacijom i sada radimo za jednu renomiranu austrijsku firmu prototip nišanske sprave za minobacače. Uspjeli smo da napravimo 3D model i isporučili smo ga i dobili smo pozitivne reakcije austrijske firme na ovaj proizvod. Postoji šansa da se ovaj proizvod može koristiti na svim minobacačima koje proizvodi austrijska firma. To bi nama omogućilo potpisivanje ugovora da firma može normalno poslovati.

Zrak je radio nišanske sisteme za tenkove M84, koji su tada koštali više stotina hiljada dolara jer to je bio vrhunac tehnologije u svijetu. Međutim, to je rađeno u kooperaciji sa drugim firmama namjenske industrije u bivšoj Jugoslaviji, a Zrak je radio u kooperaciji sa drugim firmama iz namjenske industrije Iskrom i Čajevcem i još nekim, a te firme više ne postoje i takve stvari više ne možemo proizvoditi i moramo tražiti nove kooperante - zaključuje Koldžo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.